Ondernemen met impact

Troubadour van de groene revolutie

10.05.2019

Jeske

Leestijd: even zitten

We denken tegenwoordig dat we los staan van de natuur, maar de echte verbinding die verloren is, is de verbinding met onszelf.

Het economisch systeem moet veranderen. En het klimaat juist níet. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar? En hoe ziet een beter systeem eruit? De redactie van LaatBloeien gaat op verkenning. En spreekt met muzikant en klimaatactivist Florian Wolff.

“We kijken door een heel wetenschappelijke bril naar klimaatverandering. Terwijl er iets diep emotioneels aan de hand is: we zijn onze leefomgeving aan het verwoesten. Met de kunsten spreek je die laag aan.”

Florian zet je in beweging

Florian Wolff zet met zijn muziek mensen in beweging voor een groene toekomst. Letterlijk. Hij treedt op met ‘The Green Machine’, een kunstwerk in de vorm van een fiets. Al trappend wekt het publiek de energie op waarmee Florian versterkt kan spelen. Zo’n klimaatneutraal optreden klinkt lekker én voelt goed.

Florians muziek heeft een idealistisch doel. Hij bezingt “de schoonheid van datgene wat er ís. De liefde die ik voel voor de natuur en de verbinding met andere mensen. De boodschap die ik wil meegeven is: ‘kijk eens in wat voor paradijs we leven. Dat moeten we niet kapot maken’.”

Verandering begint voor Florian met bewustwording: “dát teweegbrengen is mijn missie.” Bewustwording is niet slechts een rationeel proces, legt Florian uit: “In ons onderbewustzijn ervaren we veel meer dan we in ons hoofd beseffen. Daarom zijn we zélf ook een spiegel voor wat er in de wereld aan de hand is. En vica versa.” Denk bijvoorbeeld aan hoe we zowel onszelf uitputten, leidend tot stress en burn-outs, als de aarde. “Door je aandacht naar binnen te richten, kun je herontdekken hoe je met je omgeving omgaat.” Florians muziek is een uitnodiging daartoe.

Muziek voor (en door) het klimaat

Inspiratie voor bewust handelen vind je niet alleen in Florians muziek, maar ook in hoe hij zijn muzikale onderneming runt. Zo ontwikkelde hij de ‘Green Tour’, een tour die compleet is aangedreven door de energie van de zon, de wind en het publiek. Florian is een vaste troubadour op klimaatacties en protesten. Daar treedt hij op als singer-songwriter, zoals bij de aftrap van Milieudefensie’s rechtzaak tegen Shell, of met zijn Klimaatkoor.

Met het Klimaatkoor bewerkt Florian bestaande liedjes tot liedjes over de strijd tegen klimaatverandering. “Met het Klimaatkoor probeer ik mensen te laten ervaren hoe fijn het is om via muziek je gevoelens over het klimaat te uiten. In mijn nieuwe solomuziek focus ik niet zozeer op de klimaatproblemen, maar op de onderliggende oplossing. En die zit in onszelf.”

Met je kop uit het zand

“We denken tegenwoordig dat we los staan van de natuur, maar de echte verbinding die verloren is, is de verbinding met onszelf. We doen allemaal alsof we een topleven hebben op Facebook en Instagram. Maar de onderzoeken wijzen uit dat we de ene na de andere welvaartsziekte ontwikkelen, van burn-out tot obesitas. Let’s be real!

Laten we eerlijk wezen. Dát is Florians pleidooi. “Vanuit de samenleving word je constant geprikkeld om weg te kijken van problemen en maar te denken aan die nieuwe kleren die je wilt kopen. Of die nieuwe telefoon. Maar als je weet dat voor die telefoon kinderen in kobaltmijnen worden misbruikt… ‘Be real’! Met jezelf, en daarmee met de wereld waarin je leeft.”

Florian erkent dat ‘echtheid’ niet altijd makkelijk is. “Er is zo’n overkill aan ellende die je meekrijgt. Waardoor je de behoefte hebt om in je schulp te kruipen en in je bubbel te blijven. Om het niet binnen te laten komen. Want van een gedachte kan je nog afleiding zoeken. Maar van een gevoel kom je niet zo makkelijk af.” In plaats van je te verliezen in afleiding, wil Florian mensen juist uitnodigen om in contact met hun gevoel te komen. “Dan krijg je ook meer actiebereidheid om écht iets te veranderen.”

Positief voor het collectief

Muziek is een goed middel om in te tunen op de emotionele laag, legt Florian uit. “Wat muziek in zich heeft, is delen. Daardoor voel je je verbonden met elkaar en je omgeving. En als we vanuit verbondenheid met dingen omgaan, dan zouden we denk ik veel harmonieuzer leven.” Florian wijst op de Sustainable Development Goals als richtlijnen voor een eerlijke wereld. Een wereld waarin iedereen gelijk wordt behandeld, toegang heeft tot zorg en onderwijs en een dak boven zijn hoofd heeft. Allemaal positieve intenties voor het collectief.

“Terwijl het kapitalistisch systeem waar we nu in leven zegt: ‘jíj moet het goed hebben. Jíj als individu. Jíj wilt die auto. Dán heb je het goed’.” En daarvoor buiten we de planeet en elkaar uit. Terwijl: als we onszelf gaan zien als collectief, zien we ook de macht die we hebben om verandering te brengen,” legt Florian uit. “Daarom moeten we een web maken van mensen die staan voor een rechtvaardige wereld.”

Geluid vanuit stilte

Volgens Florian is het tijd om de huidige economische waarden af te breken. En nieuwe waarden vorm te geven. Zo’n grote stap begint dichtbij, met bewustwording over jezelf en je eigen handelen. Dat vraagt aandacht. Niet makkelijk in een tijd waarin constant om onze aandacht wordt gestreden door bedrijven, politici en anderen. Omdat onze aandacht kostbaar is. Zó kostbaar, dat onze mentale ruimte volgens experts onze belangrijkste en kwetsbaarste grondstof is. Omdat de vraag hoe we onze aandacht besteden, in feite gaat over hoe vrij wij zijn om sturing aan ons eigen leven te geven en aan de invloed die wij uitoefenen. Wij kunnen dus de regie terugpakken, door onze aandacht terug te pakken.

Florians nieuwe album ‘When Silence Awakes’, waarvan de eerste klanken dit najaar te horen zijn, is een uitnodiging om de weg naar binnen af te leggen. Om de verstilling op te zoeken. “Ik denk dat wij als schepsels nog nooit zo overprikkeld zijn geweest als nu. Dus eerst maar even alles weghalen wat je eigenlijk niet nodig hebt. Dan kom je terug bij jouw kern. Vanuit daar kan weer beweging ontstaan. Vanuit de stilte ontstaat een nieuw geluid.” Voor Florian is dat een groene toon, die de beweging in gang zet naar een eerlijke wereld.

Meer lezen

De website van Florian Wolff
Duurzaamheid van binnenuit
Verzet begint niet met grote woorden
Before we reinvent the economy, we must reinvent ourselves

Meer kijken

Les volgen bij Florian in Duurzaamheid in het Beroep

Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!