Ondernemen met impact

Rotterdamse ondernemers verbinden jongeren en vijftigplussers

17.11.2022

Amber

Leestijd: even zitten

Een spelletje spelen doe je niet alleen. Een passende baan vinden doe je al helemaal niet alleen. Toch zijn er heel wat jongeren op zichzelf aangewezen in dit proces, omdat het hen aan een netwerk ontbreekt. Iemand die je vertrouwt, die meedenkt en meehelpt kan dan het verschil maken.

Rotterdamse ondernemers bundelen de krachten om jongeren en vijftigplussers te verbinden

Een spelletje spelen doe je niet alleen. Een passende baan vinden doe je al helemaal niet alleen. Toch zijn er heel wat jongeren op zichzelf aangewezen in dit proces, omdat het hen aan een netwerk ontbreekt. Iemand die je vertrouwt, die meedenkt en meehelpt kan dan het verschil maken.

Verbinding is het sleutelwoord. Dat zien ook de ondernemers van Mooie Boules, Klup en DUO for a JOB. Daarom bundelen zij 25 november voor het eerst de krachten en komen jonge nieuwkomers en vijftigplussers samen in Rotterdam voor een hapje, een drankje en potje jeu de boules.

DUO for a JOB, sinds 2021 actief in Rotterdam, faciliteert contact tussen twee mensen die elkaar in het dagelijkse leven niet snel ontmoeten. De stichting brengt jongeren met een migratieachtergrond in contact met vijftigplussers. Door één op één mentoring zet een ervaren vijftigplusser samen met een jongere stappen richting de arbeidsmarkt. Met dit intergenerationele en interculturele mentorprogramma wil DUO for a JOB de ongelijke toegang tot de arbeidsmarkt verminderen voor jongeren met een migratieachtergrond, de kennis van vijftigplussers beter inzetten en vooroordelen bestrijden door sociale cohesie en solidariteit te versterken.

Klup is een sociaal netwerk waarmee dagelijks duizenden vijftigplussers aan elkaar worden verbonden. Na je 50ste een nieuw netwerk opbouwen blijkt een uitdaging! Klup faciliteert daarom online ontmoetingen en offline activiteiten.

Jeu de Boules – Foodhal is overtuigd van de kracht van spel om te verbinden en zet zich met de Mooie Boules Foundation in om iedereen de kans te geven om gebruik te maken van hun bijzondere jeu de boules locatie in Rotterdam. De verschillende locaties worden gratis beschikbaar gesteld voor maatschappelijke initiatieven. Zo ook voor de jongeren en vijftigplussers die betrokken zijn bij DUO for a JOB en Klup.

De ondernemers zien dat steeds meer mensen in hun eigen ‘bubbel’ leven en dat het moeilijk is om mensen buiten je eigen leefwereld te ontmoeten. “Ook in Rotterdam is er steeds minder zorg voor en verbinding met de ander” constateert Marije Pronk (Directeur van DUO for a JOB in Rotterdam). “Maar wanneer je mensen de mogelijkheid geeft om deze verbinding wel te maken, wordt iedereen daar beter én blijer van. Wij zien dat keer op keer gebeuren bij onze duo’s!”

Ook Michiel van den Berg (Co-founder van Klup) ziet dat het in contact brengen van mensen een win-win situatie oplevert. “Onder de noemer ‘Klup Verbindt’ koppelen wij onze 50-plus gebruikers aan mensen vanuit andere generaties of met andere achtergronden. Uit ervaring weten we dat dit unieke ontmoetingen oplevert en nieuwe inzichten voor beide groepen.“ 

Mooie Boules oprichter Rogier van Genugten stelt de locatie met veel plezier beschikbaar voor dit soort maatschappelijke initiatieven. “Een plek om met elkaar te lachen en te verbinden zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn en als wij zo kunnen bijdragen aan het uitbreiden van sociale kringen, dan doen we dat heel graag!”

Op 25 november hopen de ondernemers het contact tussen verschillende culturen en generaties nóg laagdrempeliger te maken. En wie weet wat het op gang brengt!

Aanmelden

  • Wil jij een potje jeu de boules meespelen op 25 november? Mail dan naar rotterdam@duoforajob.nl.
  • Ben jij vijftig jaar of ouder? Voor meer contact en activiteiten met andere vijftigplussers kun je je aanmelden via: www.kluppen.nl
  • Wil jij je inzetten als mentor voor een jongere met een migratieachtergrond die op zoek is naar werk? Meld je dan aan voor meer informatie via: www.duoforajob.nl.
  • Wil jij met een maatschappelijk initiatief gratis gebruik maken van de Jeu de Boules – Foodhal? Mail dan naar rogier@mooieboules.nl.

Fotocredits: Prisca Visser

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!