Voorpublicatie – Het meest logische boek over nieuwe spelregels voor onze economie.

Met dit boek-in-wording willen we laten zien dat veranderen niet alleen heel nodig maar ook goed mogelijk is. De bestaande spelregels maken de rijken rijker en de aarde kapot. Maar die spelregels zijn ook maar ooit bedacht, en dus kunnen we ze ook veranderen. Nieuwe, slimme spelregels zorgen voor een economie die de ontwikkeling van mens en natuur op één zet.

Doendenker Martin Schuurman, founder van LaatBloeien, schrijft dit boek samen met Toekomstdenker Jurriaan Kamp als co-auteur. Regelmatig publiceren we een nieuw hoofdstuk. Hier op deze pagina als PDF, per hoofdstuk. Zodat je het lekker makkelijk kunt lezen of kunt printen. En online, hier op LinkedIn, zodat je je ideeën en inspirerende voorbeelden als comment achter kunt laten en het stuk kunt delen met anderen. Onderbroken door wat schrijfpauzes volgt dan in 2022 een gedrukte versie.

Nieuwsbrief

Ontvang je graag een mail bij elk nieuw hoofdstuk online komt? Laat dan hier je mailadres (of 'gegevens')  achter.

Nieuwe, slimme spelregels kunnen zorgen voor een economie die de ontwikkeling van mens en natuur op één zet. In deze inleiding lees je waarom de huidige spelregels niet werken, maar vooral welke nieuwe spelregels kunnen leiden tot een eerlijke samenleving met een houdbare economie.

De toenemende rijkdom heeft steeds minder betekenis voor de samenleving. Het is vloeibaar geworden, en jaagt rusteloos op rendement. Gelukkig bestaat er ook nog ‘loyaal kapitaal’. Bouwsteen 3 geeft spelregels voor een economie die voorrang geeft aan dit soort kapitaal, aan loyaal kapitaal dat de samenleving niet uitholt maar er waarde aan toevoegt.

Je overdrijft niet als je zegt dat de economie onze samenleving regeert. “Alles is economie.” Hoe kan het dan dat onze overheid de economie als iets neutraals is blijven zien? En hoe verander je dat? Je leest het in deze eerste bouwsteen van ons boek-in-wording.

De meetlat die we nu gebruiken om te checken hoe gezond de economie is, het nationaal inkomen, is blind voor échte kosten en baten. We meten of de economie groter wordt, niet of de samenleving sterker wordt. Dat kan logischer. Je leest hoe in onze tweede bouwsteen voor een gezonde economie.