Ondernemen met impact

Je moeder herovert de wereld

03.09.2019

Jeske

Leestijd: minuutje

Met je moeder sol je niet. Daar heb je respect voor.

Wie wel eens aan een klimaatactie deelneemt, kent ze misschien wel: t-shirts met een grote wereldbol en de tekst ‘Je Moeder’. “De shirts zijn een soort rebus, maar dan héél simpel,” legt maakster en klimaatactiviste Eline (31) uit. Simpel, maar to-the-point. “We zijn vergeten waar we vandaan komen, daarom maken we er zo’n potje van.”

Eline laat je stilstaan bij de boodschap dat de aarde ook jóuw moeder is. “En met je moeder sol je niet. Daar heb je respect voor.” Creatieve acties én directe impact is waar ‘Je Moeder’ voor staat. Met de shirts, aarde-erende ceremonies voor Shells aandeelhoudersvergadering en theatrale theekransjes tegen gasboringen in Groningen geeft Eline de aarde een stem. Dit najaar zeilt Eline met  ‘Sail to the COP’ naar de klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP) in Chili. Sail to the COP is een varende denktank die duurzaam transport onderzoekt en op de kaart zet.

De verkoop van de shirts maakt het voor Eline mogelijk om zich in te zetten voor een fossielvrije, duurzame toekomst. “Als activist word je niet betaald voor het werk dat je doet. Terwijl ik dit niet alleen voor mijzelf doe, ik doe het ook voor jóuw kinderen.” Voor de shirts gebruikt Eline tweedehandsjes of ‘restpartijen’: nieuwe shirts die ‘over’ zijn. Zo gaat ze verspilling tegen én vergroot ze bewustzijn: twee vliegen in één klap.

Dat meer mensen klimaat-bewust worden, merkt Eline aan de groeiende vraag naar de shirts. “Mijn droom is dat ‘Je Moeder’ uitgroeit tot een actiefonds voor creatieve klimaatacties.” Wil jij je ook uitspreken voor ‘onze moeder’? Een shirt bestel je online, of koop je bij een van de verkooppuntenwaaronder het LaatBloeien Werkcafé in Haarlem.

Meer lezen

De website van Je Moeder
Doe mee aan de crowdfunding van Je Moeder
Klimaatverandering is simpele scheikunde
Waarom we tweedehandsjes beter híer kunnen opcyclen

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!