Klimaatpositief
Of je kweek-worst lust
Jeske
Kweekvlees is misschien anders dan we gewend zijn, maar iets anders dan de huidige vleesindustrie is broodnodig.
Tot voor kort waren vegetariërs en veganisten vreemde eendjes. Mee-eten bezorgde een gastvrouw of heer vaak kookpaniek, resulterend in een apart pannetje waarin slechts het vlees ontbrak.
Tijden veranderen. Flexitarisme, vegetarisme, en zelfs veganisme, zijn gegroeid in draagvlak, status en opties. En ontwikkelingen stoppen niet daar. Vlees waar geen dier voor sterft, en dat véél minder CO₂-uitstoot veroorzaakt, is al mogelijk. Kweekvlees, in het lab gekweekt vanuit stamcellen van dieren.
Met behulp van technologie moet het goedkoper, nog milieu- en diervriendelijker en lekkerder worden. Zodat het qua smaak en prijs kan concurreren met ‘gewoon’ vlees. Maar, voordat kweekvlees de eettafel over kan nemen, moet ook de beeldvorming veranderen.
Kweekvlees roept namelijk nog onsmakelijke en ongezonde associaties op. Eerder stelden wij al een naamsverandering voor: ‘happy meat’. Ook een campagne en ambassadeurs kunnen helpen. Want, onbekend maakt onbemind. Tenzij het gaat om dingen die echt onsmakelijk zijn, zoals de huidige intensieve vleesproductie.
Kritische vragen over ons eten zijn goed, net als een kritische kijk op de keuzes die we maken. Kweekvlees is misschien anders dan we gewend zijn, maar iets anders dan de huidige vleesindustrie is broodnodig.
Meer lezen
Kweekvlees is op weg naar uw bord
De onzichtbare kosten van een biefstuk
Filmpje: Tegenlicht ‘vleeskwekers’
Filmpje: verplicht plaatje van leefomstandigheid dieren op vlees
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!