Klimaatpositief

Landbouwgif blijft – tenzij we anders leren eten

15.12.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

In Duitsland is meer dan 75% van alle insecten de afgelopen jaren verdwenen.

Op de Veluwe sterven de vogels vanwege de kalkarme bodem, in Duitsland is meer dan 75% van alle insecten de afgelopen jaren verdwenen. De sterfte is terug te voeren op een duidelijke oorzaak: de landbouw. Doordat we intensiever boeren, neemt het gebruik van bestrijdingsmiddelen toe. De natuur wordt vergiftigd.

Neem het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. We weten dat het voornaamste ingrediënt ervan, glysofaat, slecht is voor de bodem. Toch heeft de EU de vergunning voor glysofaat nog vijf jaar verlengd. Boeren hebben zulke bestrijdingsmiddelen nodig om genoeg eten te produceren voor de groeiende bevolking. Uit onderzoek blijkt dat de wereld zonder bestrijdingsmiddelen een extra landbouwgebied zo groot als West-Europa nodig zou hebben. Dat is er niet – tenzij we het regenwoud kappen.

Het lijkt een onoverkomelijk dilemma. We beschadigen óf de natuur óf de mensheid, of allebei – als we nu de bodem vergiftigen om te eten, betalen we in de toekomst de prijs.

Toch is er hoop. Het is bekend wat we moeten doen: flink minder vlees eten, voedselverspilling tegengaan en innoveren. Dat vraagt om een nieuwe visie op voeding, een visie die uitgaat van de natuurlijke kringloop van grond- en afvalstoffen. Lees er hier meer over in onze #landbouw-serie.

Meer lezen

Onze landbouwgrond is zo dood als een pier
Omstreden Roundup blijft toch verkrijgbaar
100% ecologische landbouw vraagt om draconische maatregelen

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!