Klimaatpositief
Hoe Europa de landbouw wél kan redden
Wies
Wie maalt er nog om wat minder vlees op zijn bord, als dat de redding van ons voedselsysteem betekent?
Twee weken geleden deed de Europese Commissie een voorstel voor een nieuw landbouwbeleid. Lidstaten zouden veertig procent van het Europese budget voor landbouw moeten besteden aan klimaatregelingen. Dat klinkt goed. Maar zo’n wet leidt niet per definitie tot vergroening.
Wat die regelingen precies zijn, mogen de lidstaten namelijk zelf bepalen. Jammer genoeg zullen zij hun klimaateisen waarschijnlijk laag houden. Anders verliezen ze de concurrentiestrijd met andere landen. En wanneer een land lage klimaateisen stelt kan een boer bijvoorbeeld meer gebruik maken van giftige bestrijdingsmiddelen of (kunst)mest. Zo kan hij meer produceren en meer verdienen. Maar tegelijkertijd blijft de landbouw de bodem en de lucht vervuilen.
Dat kunnen we de boer niet helemaal kwalijk nemen. Europa wel. Vergroening is echt nodig om de wereld in de toekomst te kunnen blijven voeden. Dat kan met duidelijke regels. Daarvoor hebben we Europa nodig. Voor een beleid dat intensiveren van de landbouw niet stimuleert, maar oog heeft voor natuur en milieu. Een beleid dat zorgt voor minder CO₂-uitstoot, minder voedselverspilling en recycling van landbouwafval. Dat maakt ook ons consumptiepatroon toekomstbestendig. Want wie maalt er nog om wat minder vlees op zijn bord, als dat de redding van ons voedselsysteem betekent?
Meer lezen
Naar een nieuw businessmodel voor de landbouw
Systeemfout in de landbouw
Onze landbouwgrond is zo dood als een pier
De onzichtbare kosten van een biefstuk
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!