Bevrijde markt

Waar is de Btw-verhoging goed voor?

30.11.2018

Jens

Leestijd: minuutje

Zowel het hoge als het lage btw-tarief scheert duurzame en niet-duurzame producten over een kam.

Na veel discussie in de Tweede Kamer vorig jaar wordt het Belastingplan 2019 nu geïmplementeerd. Niet onbelangrijk, want belastingen sturen gedrag. Door vervuiling duurder te maken en groene keuzes te belonen, komt een echt duurzame economie in zicht. Slaagt de overheid hierin?

Een aantal knoppen wordt de groene kant op gedraaid. Zo wordt het simpeler om een fiets van de zaak te leasen. En gaat de belasting op elektrische energie een beetje omlaag, en die op vervuilend aardgas wat omhoog. Maar grote kansen blijven liggen.

Neem de Belasting op toegevoegde waarde (Btw). Het lage tarief, dat noodzakelijke producten – eten, drinken en medicijnen – belast, gaat van 6 naar 9%. Het hoge tarief van 21%, dat alle andere producten belast, blijft gelijk.

De gemiste kans ligt hier: zowel het hoge als het lage tarief scheert duurzame en niet-duurzame producten over een kam. Gerecycled en niet-gerecycled, energieslurpend en energiebesparend belanden op een grote hoop. Zo is bijvoorbeeld een vliegticket nog steeds goedkoper dan een treinkaartje. Kortom: we hebben een belasting nodig die het onderscheid wel maakt!

Dit kan met een Belasting op onttrokken waarde (Bow). Met zo’n belasting bepaalt duurzaamheid de prijs. Koffie zonder regenwoud te verwoesten, vlees zonder enorme CO₂-uitstoot en T-shirts zonder kinderarbeid worden dan juist betaalbaar.

Meer lezen

Ex-Tax strijdt voor de Bow
Alles over het Belastingplan 2019
Duurzaam eten hoeft niet duur te zijn

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!