Bevrijde markt

Een eerlijke prijs voor worst

07.11.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Tip: af en toe vegetarisch koken is goed voor de planeet, je portemonnee en je gezondheid.

Het is bekend dat de veestapel een grote rol speelt in de opwarming van de aarde. Dat zou al genoeg reden moeten zijn om minder dieren te houden, in plaats van meer. Maar in de Nederlandse bio-industrie redden boeren het alleen door megastallen te bouwen met duizenden dieren erin. Dat veroorzaakt veel leed. In Nederland verbrandden tussen begin juni en eind augustus dit jaar 225.000 varkens en kippen levend in hun stallen. Er is een duidelijke oorzaak voor deze ramp: ons vlees is veel te goedkoop.

Supermarkten stunten met kiloknallers en de boer is hier de dupe van. De varkensboer verdiende in 2012 maar 5 cent per kilo vlees. In de jaren tachtig was dat nog 23 cent. Om uit de kosten te komen kan een boer niet anders dan duizenden dieren op stal hebben. Een ongeluk is dan snel gebeurd.

Dit is niet eerlijk voor de boer, en voor zijn dieren al helemaal niet. Varkens zijn intelligent, sociaal en speels. We kunnen hun lijden niet negeren.

De discussie over wel of geen vlees eten roept veel emotie op. Maar je hoeft niet meteen vegetariër te worden om iets voor de dieren te doen. Door biologisch vlees of vlees met Beter Leven-ster te kopen, stuur je de supermarkt een heldere boodschap: ik wil geen dierenleed meer in het schap. Dat is duurder, maar zo betaal je wel wat boer en dier écht waard zijn. Tip: af en toe vegetarisch koken is goed voor de planeet, je portemonnee en je gezondheid.

Meer lezen

De prijs van varkensvlees daalt al jaren
Arjen Lubach onderzoekt stalbranden in de bio-industrie
Waarom vlees eten slecht voor het klimaat is
Op deze boerderij brengen dorpsbewoners hun eigen varkens groot

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!