Bevrijde markt

De pulsvisserij-discussie voorbij II

22.06.2018

Wies

Leestijd: minuutje

Het lijkt erop dat niet duurzaamheid prioriteit had, maar een grotere vangst.

Deze maand vergadert Europa over de toekomst van het pulsvissen. Het Europees Parlement wil pulsvisserij verbieden. Nederlandse Europarlementariërs van CDA en ChristenUnie proberen het verbod uit alle macht tegen te houden. De tegenstanders zouden volgens hen ‘leugens verspreiden’. Maar die aanklacht lijkt er vooral op gericht de vergunning voor Nederlandse pulsvissers volgend jaar te verlengen. Zijn de parlementariërs echt zo gericht op duurzaamheid als ze beweren?

In 2010 en 2014 ontving Nederland Europese vergunningen voor pulsvisserij. Deze waren bedoeld voor onderzoek. Volgens Nederland is pulsvisserij milieuvriendelijker dan andere methoden. Het onderzoek moet dat aantonen. Maar, zo gaf minister Schouten van Landbouw toe, het onderzoek is nogal traag op gang gekomen. Ondertussen konden Nederlandse schepen ongestoord grote hoeveelheden vis vangen met de pulsvismethode.

Het is jammer dat het onderzoek er nog niet is. Het lijkt erop dat niet duurzaamheid prioriteit had, maar een grotere vangst. Het zoeken naar duurzame oplossingen in de visserij zou vóór alles moeten gaan. Zeker als we vis willen blijven eten in de toekomst. Of pulsvisserij die verduurzaming brengt of dat er andere oplossingen zijn, zouden de Europese lidstaten juist samen moeten uitzoeken. Misschien kan Nederland daarin het voortouw nemen. Om het een beetje goed te maken.

Meer lezen

Nederland heeft wat uit te leggen
Rivaliteit omtrent pulsvissen
De pulsvisserij-discussie uitgelegd

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!