Bevrijde markt

Boer zoekt baan

06.01.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Bij de Herenboeren is het niet de boer die het land bezit, maar gezinnen uit de omgeving.

Wie boer wil worden, kiest voor een onzeker bestaan. De prijzen voor landbouwgrond zijn hoog en de winstmarges klein. Een Brabantse boerderij probeert het daarom met een ánder businessmodel. Bij de Herenboeren is het niet de boer die het land bezit, maar gezinnen uit de omgeving. Zij kopen een van de tweehonderd aandelen in de boerderij. Van dat geld krijgt de boer een salaris betaald. Hij is niet langer eigenaar van het bedrijf, maar zorgt voor een goede oogst.

Iedere zaterdag kunnen de leden een pakket met groente en vlees ophalen. Alles wordt biologisch verbouwd en de CO-uitstoot blijft beperkt, omdat niets wordt vervoerd naar fabriek of supermarkt. Meedoen is niet goedkoop. Je betaalt niet alleen voor het eten, maar draagt ook bij aan de opstartkosten van de boerderij. Er is ook minder keuze dan in de supermarkt: geen tomaten in december meer, wel veel boerenkool

Daar staat tegenover dat je weet wat je eet. Als je fluit, komt jouw varken met (nu nog) wapperende oren over het erf aanhollen. Ook de koeien hebben alle ruimte om te grazen. Als lid praat je mee over alle beslissingen die over de boerderij worden genomen. Minder vaak rundvlees eten is meer ruimte voor fruitbomen. Zo zie je meteen wat bij het verbouwen van ons eten komt kijken.

Klik hier om verder te lezen in de #landbouw-serie

Meer lezen

Website van De Herenboeren
De prijzen voor landbouwgrond rijzen de pan uit

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!