Samenleving die werkt

Waarom ons armoedebeleid tekort schiet

03.08.2018

Jeske

Leestijd: minuutje

Geld geven aan armen is volgens onderzoeken de meest efficiënte manier om armoede tegen te gaan.

Armoedebestrijding is een prioriteit tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap. Daarvoor maakte de overheid lijstjes met goede voorbeelden. Simpelweg geld geven aan armen is volgens onderzoeken de meest efficiënte manier om armoede tegen te gaan. Maar in de lijstjes schittert dit voorbeeld in afwezigheid.

Het e-book ‘Participatie kun je leren’ wordt wél genoemd. Het richt zich op gedragsverandering. Maar, armoede gaat in eerste instantie niet om gedrag, maar om een context: een situatie waarin er constant te weinig geld is.

Deze situatie creëert een schaarstementaliteit, stelt psycholoog Eldar Sharif. Wanneer je elke dag moet dealen met grote kortetermijnproblemen – ‘heb ik vandaag genoeg geld voor eten?’ – is er geen ruimte meer voor een langetermijnperspectief. Onvoorwaardelijk geld verandert de context van gebrek, waardoor de bandbreedte van mensen toeneemt en hun situatie ook op de lange termijn verbetert. Waarom ontbreekt deze aanpak nog?

Een aanname: politici leiden zelf aan de schaarstementaliteit. Ze zijn bezig op korte termijn te overleven, met geluk een regeerperiode. Dus knopen ze de eindjes aan elkaar, met keuzes die op de lange termijn dom uitpakken. Zo ontbreekt het hen aan de bandbreedte voor een langetermijnvisie, op armoede bijvoorbeeld.

Meer lezen

Experimenteren met het basisinkomen
Waar blijven de goede voornemens van Rutte?
Basisinkomen vergroot de armoede? onzin!

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!