Samenleving die werkt

Voor wie werkt de robot?

07.07.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Hoe komt het dat Japan steeds betere robots bouwt, terwijl het Westen deze ontwikkeling met argusogen bekijkt?

Wie in 2020 naar de Olympische Spelen in Tokyo gaat wacht een bijzondere ontvangst. Japan bouwt namelijk robots om gasten te verwelkomen. Ze helpen je in het Japans koffie bestellen, tippen de beste restaurants of wijzen de weg.

De robotica is een belangrijk onderdeel van Japans overlevingsstrategie, want door de vergrijzing en de lage geboortecijfers kampt het land met een tekort aan arbeidskrachten. Maar in het Westen verdwijnen door de automatisering juist veel banen – de helft in de VS in 2050, blijkt uit onderzoek. En er komt niet genoeg werk voor terug om grootschalige werkloosheid te voorkomen.

Hoe komt het dat Japan steeds betere robots bouwt, terwijl het Westen deze ontwikkeling met argusogen bekijkt? Ook hier liggen kansen om te innoveren, en niet alleen op technologisch vlak. Maar dan moeten we nu over de maatschappij van de toekomst nadenken.

Er zit een voordeel aan de opkomst van de robot: we kunnen minder uren gaan werken en meer van onze vrije tijd genieten. Ook kunnen we werk doen dat belangrijk is maar geen economische waarde heeft, zoals kunst maken of zorgen voor ouderen. Hoe we dat betalen? Met het geld dat de robots verdienen kunnen we een basisinkomen invoeren, een radicale herziening van de maatschappij.   

Lees hier meer over het basisinkomen.

Meer lezen

Universiteit van Oxford: Helft banen verdwijnt voor 2050
Over Japanse robots in 2020
Elon Musk: basisinkomen is oplossing voor robotisering

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!