Samenleving die werkt

Nieuwe zekerheid: geld als gemeenschapsgoed?

12.04.2019

Jeske

Leestijd: minuutje

Terwijl arbeid steeds flexibeler wordt, blijft de sociale zekerheid vastgeroest.

Terwijl arbeid steeds flexibeler wordt, blijft de sociale zekerheid vastgeroest. Ondernemers experimenteren met nieuwe vormen van basiszekerheid. Die daadwerkelijk terug gaan naar de basis: vertrouwen en solidariteit. En dat wérkt.

Het bekendste voorbeeld is het Broodfonds: een vereniging van ondernemers. In plaats van een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering, storten alle leden maandelijks geld in een gezamenlijke kas. Waar je geld uit krijgt als je door ziekte (even) niet kan werken.

Common easy breidt dit vertrouwensmodel uit naar een kring van onbekenden. Hier word je onderdeel van een ‘netwerk’ waarin de deelnemers elkaar dekken. Daarbinnen heb je een eigen ‘portemonnee’ waar je maandelijks geld in legt. Is iemand uit jouw netwerk ziek? Dan wordt deze door het hele netwerk ondersteund. Is niemand ziek? Dan blijft het geld van jou.

Een nog collectiever voorbeeld komt uit Brussel. Waar een groep van tien zelfstandigen ál hun inkomen op één gezamenlijke rekening stort. Iedereen kan opnemen wat ie wil. Zonder vragen. Met het vertrouwen dat er geen misbruik van wordt gemaakt. Zo dekken de deelnemers zichzelf in en vangen elkaar op voor magere maanden.

Deze initiatieven laten zien dat vertrouwen werkt. Voor het collectief én voor het individu. De volgende stap: vertrouwen terugbrengen in de bredere sociale zekerheid. Bijvoorbeeld met een basisinkomen.

Meer lezen

Organiseer zelf je sociale vangnet
Lessen voor het basisinkomen: bestaat onvoorwaardelijk geven?
Zo werkt Common Easy

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!