Samenleving die werkt

Kalfjesfraude wijst op systeemfout in onze landbouw

02.02.2018

Ellyn

Leestijd: minuutje

Als we het klimaat én de toekomst van de landbouw in Nederland belangrijk vinden, zit er niets anders op dan opnieuw over ons voedsel na te denken.

Boeren sjoemelen met het aantal koeien op hun boerderij. Op papier zijn dat er vaak minder dan er echt op stal staan. Door volwassen koeien als kalfjes te registreren, omzeilen boeren milieuwetgeving. Een kalfje stoot namelijk minder broeikasgassen uit. Het is al de tweede keer dat er fraude op boerderijen aan het licht komt. In december was er gedoe met de afvoer van mest. Boeren lijken schijt aan de regels te hebben. Hoe komt dat?

Veehouden is geen vetpot. De winstmarges op melk en vlees zijn zo klein, dat een boer alleen rondkomt als hij enorme schaalvergrotingen doorvoert. Maar juist de megastallen worden aan banden gelegd, vanwege de luchtkwaliteit, het klimaat en het welzijn van de dieren. Alles bij elkaar is het dus niet zo gek dat boeren frauderen. Hun bedrijven worden met uitsterven bedreigd.

Het is daarom zinloos boeren op de vingers te tikken. Verandering moet komen vanuit de politiek en vanuit ons, de consument. Als we het klimaat én de toekomst van de landbouw in Nederland belangrijk vinden, zit er niets anders op dan opnieuw over ons voedsel na te denken. Het is tijd om over te stappen op biologische landbouw, een vleestaks in te voeren en de macht van de supermarkt over voedselprijzen te breken. Ons eten gaat iedereen aan.

Meer lezen

Weer sjoemelen melkboeren met de cijfers
Wie er echt klaar mee is, begint gewoon een eigen boerderij
Nul procent btw op groente en fruit
Een eerlijke prijs voor worst

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!