Samenleving die werkt

Het basisinkomen als oplossing voor robotisering?

09.08.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Wat is onze vrije tijd waard, en welke rol speelt werk in ons leven?

Elon Musk beschouwt het basisinkomen als dé oplossing voor de werkloosheid die ontstaat als ons werk wordt overgenomen door robots. Zo is iedereen toch verzekerd van een inkomen. Maar hoe zou zo’n hervorming er precies uitzien?

Er zijn verschillende varianten van het basisinkomen mogelijk, afhankelijk van de vraag “wat betekent de robot voor ons?” Je kunt een basisinkomen garanderen omdat je een wereld waarin we minder werken als iets positiefs ziet. Dan herverdelen we het geld dat de robots verdienen, onder het motto “de robot is van iedereen.” Zo ontstaat er ruimte voor zorg, kunst, innovatie en vrije tijd.

Er is ook een andere manier om ernaar te kijken. Als je een basisinkomen invoert en tegelijkertijd het minimumloon afschaft én belasting op arbeid verlaagt, worden werknemers een stuk goedkoper. Bedrijven worden zo aangemoedigd om de robots juist niet in dienst te nemen. Het risico is dat veel mensen in laagbetaalde banen blijven hangen. Maar je hebt wel wat om handen én meer vrijheid om je geld te verdienen zoals jij het wilt.

Bij de keuze voor een basisinkomen is het belangrijk over de gevolgen na te denken. Willen we een wereld met robots of juist zonder? Wat is onze vrije tijd waard, en welke rol speelt werk in ons leven?                                                                                                                          

Meer lezen

De helft van alle banen verdwijnt in 2050
Een kritische bespreking van het basisinkomen
Een basisinkomen als vervanging van het minimuminkomen

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!