Samenleving die werkt

Een goede burger is een werkende burger

18.10.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Het lijkt wel alsof het kabinet wil zeggen: een goede burger is een werkende burger.

In het regeerakkoord wordt een visie op werken gepresenteerd die moderner is dan die van het vorige kabinet. Er wordt gedacht aan meer sociale zekerheid voor zzp’ers en aan maatregelen die het makkelijker maken personeel aan te nemen. Zoals verlaging van belasting op arbeid en het minder lang doorbetalen van een ww-uitkering.

Maar er is ook een andere kant van de medaille. Waar arbeid gestimuleerd wordt, krijgen zij die niet kunnen werken het alleen maar zwaarder. Arbeidsongeschikten worden nog meer gedwongen om aan het werk te gaan. De verantwoordelijkheid ligt bij henzelf, niet bij de werkgever. Tegelijkertijd gaan ze erop achteruit omdat ze meer aan hun boodschappen kwijt zijn (gezien de btw-verhoging), maar niet gecompenseerd worden met lagere inkomstenbelasting. Het lijkt wel alsof het kabinet wil zeggen: een goede burger is een werkende burger.

Dat is een beperkte visie op werk. Arbeid waarover geen loon wordt ontvangen, zoals vrijwilligerswerk, opvoeding, kunst en mantelzorg, wordt minder gewaardeerd. Daarom kan dit kabinet veel leren van de filosofie achter het basisinkomen. Ten eerste dat bestaanszekerheid voor iedere burger een recht is. Ten tweede dat werk niet de enige zinvolle manier is om een bijdrage aan de samenleving te leveren.

Meer lezen

Rutte III ondermijnt bestaanszekerheid
Arbeid in tijden van basisinkomen

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!