Samenleving die werkt

Een basisinkomen als antwoord op automatisering?

26.04.2019

Imre

Leestijd: minuutje

Stel, je bent burgemeester van een dorp. Laten we het LaatBloeien aan Zee noemen.

Stel, je bent burgemeester van een dorp. Laten we het LaatBloeien aan Zee noemen.
Als burgemeester besluit je dat alle inwoners een basisinkomen ontvangen. Dit biedt bestaanszekerheid in een tijd waarin werkloosheid dreigt door automatisering.

De CEO van de energieleverancier én grootste werkgever van het dorp reageert meteen op je besluit. Hij stelt voor om de lonen in zijn fabriek halveren: “Als werknemers al een basisinkomen ontvangen, kunnen we een lager salaris bieden. Goedkope arbeid is nog altijd voordeliger dan robots.” Maar het minimumloon dat je als burgemeester hebt ingesteld om werknemers te beschermen tegen uitbuiting, staat de loonsverlaging in de weg.

Een dilemma. Hoe zorg je dat het voor burgers loont om te werken naast hun basisinkomen? En hoe hou je ook de CEO van de fabriek tevreden?

Optie 1: je geeft de inwoners van LaatBloeien aan Zee aandelen in de energiefabriek – als aanvulling op hun basisinkomen. Door burgers te laten meebeslissen zorg je dat het bedrijf handelt in hun belang. Wat in ieder geval wil zeggen dat ze hun baan niet verliezen door automatisering.

Optie 2: je schaft het minimumloon af en maakt arbeid belastingvrij, voor werkgever én werknemers. Hiermee kan de energieleverancier goedkoop werkkrachten inhuren. En voor de werknemers is, bovenop hun basisinkomen, elke verdiende euro er één.

Welke maatregel zou jij doorvoeren? Of kies je voor een combinatie van beide? Dát zijn de grote vragen voor de economie van morgen.

Meer lezen

Is dit het basisinkomen 2.0?
Vervang minimumloon door basisinkomen
Meer over automatisering

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!