Ondernemen met impact

Van Fair Trade naar Fair Chain

18.01.2019

Jens

Leestijd: minuutje

Dat is Fair Chain: een eerlijke verdeling van het werk én de winst.

Fair Trade, je kent het wel, het label dat koffie-, cacao- en suikerboeren steunt. Het principe: een minimumprijs beschermt aangesloten boerencoöperaties tegen een fluctuerende wereldmarktprijs en uitbuiting door koffiegiganten. Het begon allemaal in 1988 bij de Max Havelaarstichting in Utrecht.

Sindsdien heeft Fair Trade de handel in bijvoorbeeld koffiebonen flink veranderd. Het bewustzijn onder consumenten steeg en de minimumprijs verbeterde de levens van veel boeren wereldwijd.

Toch is na 30 jaar Fair Trade eerlijke handel nog steeds geen norm. Lang niet alle boeren worden bereikt, waardoor koffiegiganten als Jacobs Douwe Egberts en Nestlé oneerlijke prijzen blijven betalen voor hun bonen. Ook zijn de werkomstandigheden op de Fair Trade plantages niet per se beter dan op non-Fair Trade plantages.

Werk aan de winkel dus, begrijpt ook het Nederlandse Moyee Coffee. Deze ondernemers schudden het productieproces radicaal op. Hoe? Simpel. Veel geld wordt verdiend tijdens het branden en verpakken van koffie, en dat gebeurt meestal in Europa of de VS. Door deze activiteiten te verhuizen naar het koffieland van herkomst profiteren Ethiopië, Colombia en Indonesië van de toegevoegde waarde.

En passant worden zo professionele koffie-industrieën opgetuigd. Dat is Fair Chain: een eerlijke verdeling van het werk én de winst.

Meer lezen

De website van Moyee Coffee 
Waarom Fair Trade niet goed genoeg is

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!