Ondernemen met impact

Van bos tot op je bord

06.10.2016

Ellyn

Leestijd: minuutje

De beste uitvindingen ontstaan door de natuur na te bootsen, van vliegtuig tot klittenband.

De beste uitvindingen ontstaan door de natuur na te bootsen, van vliegtuig tot klittenband. Toch gaat vooruitgang vaak ten koste van de natuur. Neem de moderne landbouw. Om de groeiende bevolking te eten te geven wordt meestal één soort gewas intensief verbouwd. Vaak komen daar kunstmest en bestrijdingsmiddelen aan te pas en die zijn schadelijk voor dier en milieu.

Dat kan anders. In Utrecht ligt een akker die van top tot bodem eetbaar is. In het voedselbos Oostwaard staan 250 soorten eetbare planten. Hoog aan de bomen groeien fruit en noten. In hun schaduw pluk je bessen en kruiden, en paddenstoelen teren op het dode hout. Door die kringloop kan steeds opnieuw worden geoogst. De opbrengst verkopen de eigenaren aan restaurants.

Het aanleggen van een voedselbos vraagt tijd en kennis van de natuur om de juiste soorten bij elkaar te planten. Zo ontstaan er voedselbossen op onverwachte plekken. Bewoners van Londen transformeerden bijvoorbeeld kale parkjes in de stad tot bloeiende boomgaarden.

Het voedselbos kan de landbouw nog niet vervangen, maar het concept laat ons de omgeving verkennen. Welke grond, welke gewassen gebruiken we nog niet? Door eten lokaal te produceren verspillen we minder en zo behouden we de natuur.

Klik hier om verder te lezen in de #landbouw-serie

Meer lezen

Artikel over het voedselbos van de Correspondent
Oostwaard op Facebook
The Urban Orchard, een project voor voedselbossen in Britse steden

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!