Ondernemen met impact

Tosti's van de Tweede Jeugd

04.05.2022

Amber

Leestijd: even zitten

De Tweede Jeugd geeft brood een tweede leven

Wie is Mark?

Ik kom eigenlijk helemaal niet uit de food wereld. Ik heb technische bedrijfskunde gedaan en ik ben eerst in het bedrijfsleven terecht gekomen. Ik zat voornamelijk bij corporates en banken. Ik kan het eigenlijk altijd het beste uitleggen door dat mijn werkkleding door de jaren heen steeds meer casual geworden is. Ik ben begonnen in pak en nu heb ik gewoon fijn mijn sneakers en een slobbertrui aan. Dat typeert mij denk ik ook wel een beetje. Ik houd niet zo van de gebaande paden. 

Ik zie op jouw profiel ontzettend veel functies staan en merk daar op dat innovatie en sustainability eigenlijk altijd als een rode draad door jouw carrière heen loopt hoe zit dat bij de Tweede Jeugd?

Alles wat we doen bij de Tweede Jeugd bekijken we vanuit duurzaamheid. Vanuit die gedachte maken we producten zelf of we zoeken lokale leveranciers die de producten die we nodig hebben zo duurzaam mogelijk produceren. 

Hoe ben je bij de Tweede Jeugd terecht gekomen?

Eigenlijk ben ik gewoon gaan zoeken op LinkedIn. Ik had op dat moment geen idee wat ik wilde doen. Ik ben een jaar geleden met mijn gezin teruggekomen in Nederland vanuit Aruba. Mijn vrouw werkt als gynaecoloog dus ik heb er in de eerste twee maanden voor gezorgd dat de kinderen weer konden landen hier. Daarna wilde ik voor mezelf beginnen en koffie gaan branden. Ik ging mezelf daarin verder verdiepen, maar de investeringen die daarbij komen kijken zijn zo hoog en de concurrentie moordend vanwaar ik heb besloten dat dat toch niet het goede moment was. Toen ging ik verder zoeken en de eerste advertentie op LinkedIn was die bij de Tweede Jeugd en ondertussen ben ik mede-eigenaar geworden. 

Kan je in één zin omschrijven wat de Tweede Jeugd doet?

De Tweede Jeugd geeft brood een tweede leven!

Vertel!

Brood is het meest verspilde product in Nederland. Dagvers brood is aan het einde van de dag nog steeds dagvers, maar je kan het niet meer verkopen. Heel veel brood wordt nog wel hergebruikt als veevoer, maar veel brood wordt ook gewoon vernietigd. Met name bij kleinere bakkers, voor hen is het qua logistiek te veel gedoe. Terwijl het brood eigenlijk nog gewoon goed is. Wij maken daar dan tosti’s, crostini’s en croutons van. Later kan dat zeker ook nog uitbreiden, maar dat is wat we nu doen. We maken de cirkel rond, we halen het brood op bij de Bakkers en maken daar onze producten van en die gaan uiteindelijk ook weer terug naar de Bakkers en dat verkopen zij dan weer in de winkels en leveren dit aan horecagelegenheden. Het is een hele leuke circulaire manier om met je product om te gaan!

En die horecagelegenheden vertel is wat meer?

Wij gaan vanuit de Tweede Jeugd zoveel mogelijk Rotterdamse horecagelegenheden aanschrijven. Het Luxor theater is de eerste en jullie bij LaatBloeien de tweede horecagelegenheid in Rotterdam waar we aan verkopen. Het is een heel makkelijk en toegankelijk product waar je toch veel impact mee kan maken. Niet alleen ons zuurdesembrood wordt circulair, maar ook bij de andere producten zoals het beleg kijken we hoe we dit zo duurzaam en lokaal mogelijk kunnen produceren of aanschaffen. Dat is denk ik echt de kracht van het product. Simpliciteit maar toch ook onze verantwoordelijkheid nemen voor de hele keten. 

We zijn in Utrecht ook een samenwerking gestart met de Clique. Dat is een duurzame hub die ze uiteindelijk graag in elke grote stad van Nederland willen starten. De Clique wil de reststromen van de steden graag opwaarderen tot nieuwe producten en weer terugbrengen de stad in. En daar zijn ze ook gestart met onze tosti’s. Uiteindelijk kunnen we hun producten ook gaan verwerken in de Tweede Jeugd Tosti’s. 

Wat is jouw grootste uitdaging?

Voornamelijk distributie en marges. Het opboksen qua marges bijvoorbeeld tegen vergelijkbare minder duurzame producten. Als je groter wil distribueren moet je toch ook gaan kijken naar de traditionele groothandels en daar wordt je dan toch vergeleken met andere producten en moet je rekening houden met strakke marges. In Amsterdam werken we samen met Chef Centraal, dat is een wat kleinere groothandel die alleen maar duurzame en circulaire producten verkoopt. In die hoek moeten we het gaan zoeken. 

Het is ook wel een beetje leuren om de juiste partijen te vinden om mee samen te werken. Ik ga de hele stad rond en uiteindelijk weet ik steeds waar ik moet zijn en wat werkt. 

Verder moeten we ook goed nadenken over branding, want we willen heel graag een merk bouwen en niet alleen maar simpelweg tosti’s leveren en zoveel mogelijk omzet maken. We willen heel graag dat iedereen de tosti’s van de Tweede Jeugd kent. 

Hoe ziet het tosti emperium er verder uit? 

In Amsterdam hebben we een grote productiekeuken en een kantoor. De keuken is mooi maar ons kantoor nog wel een beetje houtje touwtje. Alles komt van de kringloop, dus wel lekker circulair ;-). We zijn gestart in Amsterdam, sinds juni ben ik erbij en sinds de samenwerking met Jordy’s Bakery proberen we ook de tosti’s te verkopen in Rotterdam. We hebben daar een klein distributiecentrum in hun vriesruimte, uiteindelijk zal dat wel te klein worden en gaan we verder groeien. 

Je bouwt een tosti op uit reststromen is dat een oneindige bron of is dat ook lastig om aan te komen? Heb je soms meer vraag dan wat er aan brood beschikbaar is vanuit de bakkerijen, is dat wel eens voorgekomen?

Ja zeker! en daar hebben we denk ik een hele goede oplossing voor gevonden. De bakkers waar we het brood van afnemen krijgen hun producten weer terug en via hun netwerk wordt het weer verkocht. Maar we hebben ook aanvragen van partijen die geen brood aanleveren. En dan werken we samen met een partij genaamd Bakkersgrondstof, en zij maken voor ons desembroden gemaakt van overgebleven broden. Ze hebben een grote machine die de broden vermalen en dat wordt verwerkt in een nieuw desem en daar wordt dan een nieuw brood mee gebakken. Zo raken we niet uitverkocht maar werken we wel met brood wat weer een circulaire component heeft. We hebben bijvoorbeeld ook een bakker van De Clique gekoppeld aan Bakkersgrondstof waarin ze hun overgebleven brood kunnen verwerken en wij nemen dat weer af als broden bij Bakkersgrondstof. Zo zie je dat we overal de connectie kunnen maken en ketens kunnen sluiten. 

Wat voor advies zou je willen delen met andere ondernemers?

Pragmatisch zijn en niet meteen alles 100% willen doen. Om een voorbeeld te geven, onze tosti’s zitten nu nog in een plastic zakje. Dat is natuurlijk niet zo duurzaam, maar als we dat niet doen droogt het brood uit en dan kan je het weggooien en heb je er helemaal niets meer aan. Maar we zijn wel continue aan het bekijken op de markt wat is er aan ander verpakkingsmateriaal zodat we uiteindelijk over kunnen. Nu hebben we die optie nog niet gevonden, maar op termijn gaat dat vast wel komen. Ik denk dat je er zo naar moet kijken. Met kleine stapjes is het altijd beter dan wanneer je er helemaal niet mee bezig bent. Verder is het belangrijk jezelf niet te verloochenen en dat je omwille van concurrentie al je principes los laat. Want als het verhaal niet meer klopt met datgene wat je ooit had bedacht, komt dat ooit wel een keer aan het licht. 

Hoe wil je dat waarborgen? 

Door niet met ingrediënten te gaan werken die goedkoper zijn maar minder duurzaam. We kiezen er bewust voor om dat niet te doen, omdat dan je verhaal niet meer klopt en dat gaat op een gegeven moment wel een keer knellen. 

Wat brengt het jou om met dat soort duurzame purpose gedreven bedrijven samen te werken? 

Ik merk dat ik het heel leuk vind en dat ik heel enthousiast word van het type mensen en ondernemers waar ik mee te maken krijg. Het is zo’n wereld van verschil van bijvoorbeeld de mensen uit de bankenwereld waar ik aan gewend was. Ik verdien nu net zoveel als mijn eerste baan en dat maakt niet uit want ik vind het werk zo enorm leuk. Op een gegeven moment maak je dat soort keuzes en ga je niet meer alleen voor de cash.

Het is natuurlijk wel makkelijker om die keuze te maken als je niet elke maand de eindjes aan elkaar hoeft te knopen, dat is wel belangrijk om erbij te vermelden. Als je net klaar bent met studeren wil je natuurlijk je hoofd boven water houden en geld hebben om leuke dingen te doen, dus dan maak je misschien andere keuzes. Maar op een gegeven moment ga je terug naar de basis en ga je toch kijken naar wat dicht bij je hart ligt. 

Fotocredits: Amber Naomi Photography

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!