Ondernemen met impact

Red voedsel van de vuilnisbak

18.05.2018

Wies

Leestijd: minuutje

Met de app ‘Too good to go’ ga je de voedselverspilling bij winkels en restaurants tegen.

Een derde van het voedsel belandt bij het afval. Best gek. Vooral als je bedenkt dat voedsel op veel plekken in de wereld schaars is. Bovendien brengen veel voedselindustrieën grote schade toe aan het milieu extra wrang als veel van het geproduceerde voedsel niet eens gegeten wordt.

Een groot deel van het probleem ligt bij de productie: oogstverliezen, verspilling in de industrie en overschotten bij winkels. Wetenschap en overheid zoeken daarom naar manieren om verspilling in de landbouw en de fabrieken te verminderen. Eén van de Sustainable Development Goals van de VN is het terugdringen van voedselverspilling met 50% voor 2030.

Maar ook zelf kunnen we veel doen om voedselverspilling te voorkomen. Met de app ‘Too good to go’ ga je bijvoorbeeld de voedselverspilling bij winkels en restaurants tegen. Via deze app kun je overgebleven voedsel reserveren. ‘s Avonds kun je dit dan bij de aangesloten winkels en restaurants bij jou in de buurt ophalen. Je betaalt dan vaak nog minder dan de helft van de oorspronkelijke prijs.

Dit inspireert hopelijk ook weer om in onze eigen keuken wat minder weg te gooien. Gemiddeld gooit elke Nederlander namelijk per jaar nog zo’n 40 kilo nog goed eetbaar voedsel weg. Tijd om ook die kostbare restjes te redden van de vuilnisbelt.

Meer lezen

De Wageningen Universiteit onderzoekt voedselverspilling
Lees meer over het meest verspilde voedsel
Tips om minder voedsel te verspillen
Meer over voedselverspilling en de oplossingen

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!