Ondernemen met impact
Plastic in de ban: het kan
Wies
Sinds kort probeert Amsterdam het met een plasticvrije pop-up-supermarkt.
We weten inmiddels dat plastic afval voor grote problemen zorgt. Toch lijkt het moeilijk ons plasticverbruik echt te verminderen. Dat het kan lieten de Britten in de afgelopen maanden zien. Plasticvrije initiatieven schoten als paddestoelen uit de grond. Hoe staat het er in Nederland voor?
Het lijkt niet zo te vlotten met het plasticvrije leven. Initiatieven voor verpakkingsvrije supermarkten sneuvelden de afgelopen jaren zowel in Groningen als in Utrecht. In verpakkingsarme winkels zoals de Nieuwe Graanschuur loopt het niet echt storm. Waar gaat het mis?
Voor een bezoekje aan zo’n winkel moet je vaak omrijden en lege potten meenemen. Dan is de keuze voor verpakte producten uit de supermarkt snel gemaakt. Het moet dus makkelijker worden plasticvrij te winkelen. Sinds kort probeert Amsterdam het met een plasticvrije pop-up-supermarkt. Wie weet lukt het nu. Maar ondernemingen kunnen niet in hun eentje een gedragsverandering teweegbrengen.
In Groot-Brittannië ontstond de transitie doordat consumenten, bedrijven, politiek en de kerk de handen ineensloegen. Theresa May kwam met een plan om het plasticprobleem aan te pakken. Hoewel ook de Engelsen nog een lange weg te gaan hebben, lijkt die krachtbundeling de oplossing een stuk dichterbij te brengen. Waar blijft Ruttes anti-plasticplan?
Meer lezen
Meer over de plasticvrije winkel in Amsterdam
Het mislukken van de verpakkingsvrije winkels
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!