Ondernemen met impact

Met koffiedrab aan het werk

25.07.2016

Marieke

Leestijd: minuutje

We hebben ze nodig: de creatieve geesten die anders naar afval en naar onze wereld kijken.

Op welke manier zou oud koffiedik jou aan een baan kunnen helpen? Door met een nieuwe en originele blik naar dit afval te kijken! Veel afval is namelijk geen afval meer als je anders denkt, creatief onderneemt, en er weer iets nieuws van weet te maken. Zo kan er werk ontstaan omtrent één ‘afval’product.

Ook koffiedik hoeft geen afval te zijn. Het kan juist dienen als basis voor een mooi, nieuw product. Wist je dat je van koffiedrab, meststof, shampoo, veevoer, bio-brandstof of textiel kleding kunt maken? Al deze productieprocessen vragen om nieuwe arbeid. Ze stimuleren zo de werkgelegenheid.

Neem de oesterzwamkwekerij. Deze maakt korte metten met oud koffiedik door er eetbare paddenstoelen op te kweken. Niet alleen verwerkt ze op deze manier afval, ze creëert ook iets: werk. Het verwerkingsproces van oude koffie om als voedingsbodem te dienen vraagt namelijk om technische kennis. Ook de kwekerij is een belevenis op zich: voor de aangeboden workshops, rondleidingen en leerwerkplekken is mankracht nodig.

Het is een voorbeeld van anders denken en dromen. Want we hebben ze nodig: de creatieve geesten die anders naar afval en naar onze wereld kijken, durven te ondernemen en durven samen te werken. Van niets maken we zo iets.

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!