Ondernemen met impact

Geen 13e maand voor je eco-voetafdruk

18.12.2018

Jeske

Leestijd: minuutje

20 procent van de Nederlanders gooit wel eens een cadeau ongebruikt weg.

In december is het feest. Met een overvloed aan eten en mooie cadeaus voor je geliefden. Hoe kan je deze maand genieten, zonder je ecologische voetafdruk een 13e maand te geven?

De oplossing is simpel: maak gebruik van de overvloed die er is, en voorkom extra verspilling. Er wordt zoveel eten geproduceerd dat wereldwijd een derde wordt verspild. En in de voedselketen is de consument Koning Verspilling. Zo’n 50 procent van het verspilde eten komt voor zijn rekening.

Taste Before You Waste’ wil daar verandering in brengen. Ze redden ‘kromkrommers’, ‘raardappels’ en ander bijna weggegooid eten, en maken daarmee heerlijke maaltijden voor sociale prijzen. Zo willen ze consumenten inspireren om minder te verspillen. Heb je toch restjes? Het KliekjesCollectief deelt recepten voor december-leftovers.

Ook cadeaus dragen flink bij aan de verspilling: 20 procent van de Nederlanders gooit wel eens een cadeau ongebruikt weg. Tegelijkertijd ziet tweederde een tweedehands cadeau wel zitten. In plaats van iets nieuws, kan je dus ook iets moois doorgeven of een gebruikt product upcyclen. Enthousiast? Doe mee met de CollAction: All I want for Christmas… is nothing new. Zodat hergebruik het nieuwe gebruik wordt!

December is de perfecte maand om alvast met duurzame voornemens te experimenteren.

Meer lezen

Red voedsel van de vuilnisbak
Beter (w)eten
Inspiratie voor ge-upcyclede cadeaus
De website van Taste Before You Waste

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!