Ondernemen met impact

Boerderij van de toekomst is wolkenkrabber

17.02.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Op het moment dat groene energie goedkoper wordt, is de wolkenkrabber-boerderij een concept dat kan werken.

In 2050 telt de wereldbevolking bijna tien miljard mensen. Hoe geven we hun allemaal te eten? De hoeveelheid landbouwgrond in de wereld is beperkt. Dankzij slimme technische innovaties kunnen we steeds meer oogsten, maar daar zit een grens aan. Je kunt niet meer grond scheppen. Of toch wel?

Wetenschappers werken aan een methode om meer ruimte te maken voor landbouw. Dat doen ze net zoals grote steden hun tekort aan woonruimte oplossen: door de hoogte in te bouwen. Zo kun je veel meer gewassen op een stuk grond kwijt. De planten staan binnen en krijgen water en voedingsstoffen via een spray in de lucht. Je hebt dus zelfs geen potgrond nodig om tomaten op de tiende verdieping te kweken.

Nu is deze verticale landbouw nog te duur en vergt het gebruik van de lampen veel stroom. Maar zonlicht en wind zijn gratis: op het moment dat groene energie goedkoper wordt, is de wolkenkrabber-boerderij een concept dat kan werken.

De boerderij als wolkenkrabber is een goede oplossing om de meest dichtbevolkte steden, zoals Shanghai of Londen, te eten te geven. In de toekomst zullen steeds meer mensen in zo’n megastad wonen. Voormalige akkers kunnen dan weer aan de natuur worden overgelaten. Zo krijgen we er meer wildernis bij, voor iedereen die even aan het stadsleven wil ontsnappen.

Klik hier om verder te lezen in de #landbouw-serie

Meer lezen

In The New Yorker verscheen dit lange verhaal over ‘vertical farming’
De prijs van landbouwgrond rijst de pan uit
Het voedselbos is ook een vorm van ‘vertical farming’

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!