Ondernemen met impact

Biertjes brouwen van regenwater

14.02.2020

Jens

Leestijd: minuutje

Het biertje is een leuke manier om het gesprek over regenwater op gang te krijgen.

In Nederland valt er jaarlijks zo’n 900 millimeter regen. “Stel je voor dat we regen zouden zien als grondstof,” vertelt Rainbeer-oprichter Arno van Herwijnen. “Nu voeren we alle regen gelijk weer af via het riool. Terwijl we het prima kunnen zuiveren.”

Nederlands oppervlakte- en grondwater is vooral ‘hard’ water: het is relatief rijk aan mineralen als ijzer en kalkzout. Regenwater is ‘zacht’ water. En dat is vaak handig, bijvoorbeeld voor het maken van bier: “Je hebt soms wel 30% minder hop nodig om dezelfde bitterheid te krijgen.”

Rainbeer werkt samen met lokale brouwerijen: ze leveren opvang-, filter-, en testsystemen aan brouwers waarmee die zelf regenwater zuiveren. De pioniers onder de brouwers maakten zo al hun eigen regenbiertjes met lokale regen.

Dat is tof, maar ook een uitdaging. Regenwater is niet altijd beschikbaar, in tegenstelling tot kraanwater. Arno: “Het regent natuurlijk niet precies wanneer we willen. Maar dat is ook de grap, want het bewustzijn over de waarde van regenwater is weg.”

Dat dat bewustzijn hard nodig is, bewijzen de toekomstscenario’s van het KNMI: zomers worden steeds droger én regenbuien worden piekbuien: kort maar te krachtig voor het Nederlandse riool.

Één piekbui en je kan flink wat regenbiertjes brouwen. “Het biertje is een leuke manier om het gesprek over regenwater op gang te krijgen. Rainbeer roept mensen op om ook aan te haken bij de regenwaterrevolutie: “Durf jij een regenbiertje aan?” 

Meer lezen

De website van Rainbeer
In de Nederlandse drinkwaterregels komt het woord ‘regenwater’ nu niet voor
Regenwater voldoet aan eisen drinkwater
Deze installatie tovert regenwater om tot drinkwater

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!