Klimaatpositief

Waarom we toch een minister van Klimaat moeten hebben

20.10.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Klimaat reikt veel verder dan ‘economische zaken’

Nederland krijgt waarschijnlijk geen aparte minister van Klimaat. In september leek het daar nog op. Het zou de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis zijn. Nu weten we dat Klimaat onder Economische Zaken zal vallen, en dat VVD’er Eric Wiebes, voormalig staatssecretaris van Financiën, de leiding krijgt.

Een gemiste kans. Een klimaatminister kan ervoor zorgen dat het klimaat een politieke prioriteit blijft – ook als het kabinet er prioriteiten bij krijgt. Dat is belangrijk, juist omdat klimaatverandering een complex probleem is dat zich op de lange termijn ontwikkelt. En we hebben weinig tijd om er iets aan te doen: we hebben nog enkele jaren – één of twee regeerperioden – om de opwarming van de aarde tot de cruciale twee graden te beperken. Volgens onderzoek is de kans dat de wereld dat doel haalt slechts 5%.

Concreet betekent dit dat de kinderen van onze kinderen nergens op de planeet nog een levend koraalrif zullen zien. Finding Nemo, niet als tekenfilm, maar als historische documentaire… Klimaat reikt veel verder dan ‘economische zaken’: het draait om het welzijn van mensen over de hele wereld en van de natuur, om het behoud van het leven zelf. Iemand die het klimaat vertegenwoordigt – en niet de economie –  is daarom een sterk signaal en borgt de aandacht die nodig is.

Meer lezen

Nog 5% kans om Parijs te halen
In 2050 is 90% van het koraal dood
De minister van klimaat krijgt het zwaar
Nederland haalt klimaatdoelen 2020 niet

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!