Klimaatpositief

Waarom ons klimaatbeleid op de schop moet

20.06.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Een inkomensafhankelijk energietarief voor groene stroom is een interessante denkrichting.

Volgens de klimaatdoelen van Parijs moet de opwarming van de aarde beperkt worden tot 2 graden. Maar wie betaalt de rekening?

Die vraag stelt CE Delft in hun rapport ‘Wie profiteert van het klimaatbeleid?’. Het instituut kwam tot een schokkende conclusie. Stel dat we met het pakket aan regelgeving dat er nu is aan de norm van 2 graden willen voldoen. Dan betaalt de groep die het minst verdient maar liefst 17% van hun inkomen aan klimaatkosten. De verwachting is namelijk dat bedrijven de extra kosten van groene maatregelen niet ten koste zullen laten gaan van de winst, maar hun producten duurder zullen maken. Als consument ga je dus meer betalen.

Lagere inkomens voelen dat in de energierekening: ze wonen vaker in slecht geïsoleerde huizen en hebben hogere kosten per vierkante meter. Hogere inkomens hebben – vooral door auto- en vliegvervoer – een grotere ecologische voetafdruk. Maar dat voelen ze niet in hun portemonnee.

Deze groene kloof vraagt om verandering, om nieuwe ideeën over klimaatbeleid. Een belasting op onttrokken waarde klinkt goed: je betaalt meer als je meer schade aan de aarde aanricht. Maar hoe ontzien we de laagste inkomens? Een inkomensafhankelijk energietarief voor groene stroom is een interessante denkrichting.

Meer lezen

Het rapport van de CE Delft

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!