Klimaatpositief

Kan kweekvlees echt vlees vervangen?

26.05.2017

Imre

Leestijd: minuutje

De productiekosten van een gekweekte hamburger daalden in drie jaar tijd van duizenden euro’s tot een tientje.

De ecologische voetafdruk van onze veestapel is groot. Toch is stoppen met vlees eten vaak een brug te ver. Wat als je niet zo’n fan bent van humus of falafel?

Kweekvlees kan een alternatief zijn. Dat is vlees dat in een laboratorium wordt gekweekt vanuit stamcellen van dieren. Van de naam krijg je niet echt trek, maar het idee heeft potentie: uit onderzoek van het tijdschrift ‘Environmental Science & Technology’ blijkt dat de productie van kweekvlees een grote vermindering van CO₂-uitstoot betekent ten opzichte van echt vlees.

Kun je kweekvlees binnenkort dus in de supermarkt kopen? De smaak en structuur ervan laten nog te wensen over. En qua waterverspilling krijgt de techniek geen voldoende. Ook wordt de vloeistof waar de stamcellen in groeien nu nog gemaakt met restproducten uit de vleesindustrie, en daar wil je nou juist geen gebruik van maken.

Werk aan de winkel dus. Gelukkig ontwikkelen de kwaliteit van kweekvlees en de productiemethoden zich snel. De productiekosten van een gekweekte hamburger daalden in drie jaar tijd van duizenden euro’s tot een tientje. Als we deze lijn doorzetten, wordt kweekvlees een serieuze optie. Laten we ondertussen alvast nadenken over een betere naam – ‘happy meat’ bijvoorbeeld?

Meer lezen

Verder inzoomen op kweekvlees
De Nederlander achter de eerste gekweekte hamburger
‘Happy meat’: winnaar van namenwedstrijd uit 2006 (!)
Het onderzoek van Environmental Science & Technology

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!