Democratie van morgen

Is het klimaat zelf ook akkoord?

13.03.2019

Jeske

Leestijd: minuutje

Je denkt misschien, abstracte dingen als het klimaat hébben geen stem.

Het klimaatakkoord is doorberekend. De doelen lijken niet haalbaar en de laagste inkomens betalen het meest. De discussie barst los. Maar horen we de hoofdrolspeler wel? Waar is de stem van het klimaat zelf?

Je denkt misschien, abstracte dingen als het klimaat hébben geen stem. Dat klopt. En dat is kwalijk en achterhaald. Wiens én welke belangen wij als rechtsgeldig zien, verandert. Het is nog niet zo lang geleden – honderd jaar – dat vrouwen stemrecht kregen. Of dat kinderen eigen rechten hebben – dertig jaar – wat hen onder andere beschermt bij een echtscheiding. Al jaren wordt er gepleit voor volgende stappen zoals officiële dierenrechten en het strafbaar stellen van ecocide als misdaad tegen de aarde.

En nu doorpakken! Met verbeeldingskracht en bereidheid is er veel mogelijk. Denk aan de Nieuw-Zeelandse rivier die al een rechtspersoon werd. Binnen het wereldbeeld van de Nieuw-Zeelandse Maori is de natuur namelijk familie en verdient ze bescherming. Of denk aan het ‘parlement der dingen’, een initiatief dat verkent hoe je politieke macht deelt met niet-menselijke dingen, zoals dieren, planten en misschien wel het klimaat.

Zo gek is dit idee niet. We worden nu ook al geregeerd door machtige niet-menselijke dingen: grote bedrijven. Geef die stem liever aan het klimaat.

Meer lezen

Regenwoud: Melkkoe of rechtspersoon?
Vogelvrije aarde  
De lobbycratie en de dividendsoap 
Parlement of things

Meer voor de leuk

Acteur speelt hittegolf

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!