Democratie van morgen

Een open deur: maak lobbyen transparant

09.11.2018

Jeske

Leestijd: minuutje

Zo open als de deur voor lobbyisten staat, zo dicht is deze zodra de lobbyist binnen is.

Unilever verhuist niet naar Nederland. En de dividendbelasting blijft. De dividend-blamage lijkt het beeld van BV Nederland of ‘een verzorgingsstaat voor multinationals’ te bevestigen. Is dit beeld terecht?

Onderzoeksbureau SOMO keek in de agenda’s van Nederlandse ministers en zag dat afspraken met Shell en Unilever ontbraken. Terwijl er wel degelijk contact was. En hoewel de agenda’s van Nederlandse ministers tegenwoordig openbaar zijn, is de inhoud van gesprekken met lobbyisten dat niet. Kortom: zo open als de deur voor lobbyisten staat, zo dicht is deze zodra de lobbyist binnen is.

Lobbyisten zelf lopen wél te koop met hun politieke invloed, want dát is hun product. VNO-NCW, de grootste werkgeversorganisatie van Nederland, is de absolute lobbykoning van kabinet Rutte III. Op 5 oktober kondigt Rutte aan de dividendbelasting te heroverwegen. Diezelfde dag publiceert VNO-NCW een bericht waarin ze stelt: “We gaan nu eerst in gesprek met het kabinet over die nieuwe weging.” Onder het kopje ‘Lobby’ pleit VNO-NCW voor een verlaging van de vennootschapsbelasting. Dezelfde bestemming kiest Rutte vervolgens voor de vrijgekomen 2 miljard.

Wij kunnen zelf concluderen dat VNO-NCW Rutte heeft beïnvloed. Maar eerlijker zou zijn als openbaar is hoe dit is gebeurd. Transparantie is nodig voor democratie. Een open deur.

Meer lezen

Het SOMO-onderzoek
Lobbywatch Nederland
zet zich in voor transparantie
Dit land schreeuwt om scheiding van bedrijf en staat
VNO-NCW lobbyde jarenlang tegen de dividendbelasting

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!