Bevrijde markt

Rivier als rechtspersoon

17.11.2017

Timo

Leestijd: minuutje

We zouden ons niet alleen zorgen moeten maken over onze CO₂– maar ook over onze watervoetafdruk.

Zonder water gaan we dood. Maar op deze blauwe planeet is slechts 2,5% van het water drinkbaar. De aarde bestaat er dan wel voor 70% uit, maar dat is vooral zout en niet geschikt voor consumptie. Daarom zouden we ons niet alleen zorgen moeten maken over onze CO– maar ook over onze watervoetafdruk.

Voor ons voedsel zijn we vaak afhankelijk van landbouw in gebieden met veel waterschaarste. Dat gaat om delen van de wereld waar nauwelijks genoeg water is voor de bevolking om te drinken, maar waar wel waterintensieve landbouw plaatsvindt. Het roept een vraag op: is het eigenlijk wel verantwoord om overal op deze planeet te boeren?

Het probleem strekt verder dan derdewereldlanden. In Californië vielen de afgelopen jaren rivieren droog. Water was op rantsoen. Maar het was lastig er iets aan te doen. Boeren bezitten veel omliggend land, dus zij bepalen wat ermee gebeurt. Het zou helpen als een rivier een eigen rechtspersoonlijkheid heeft. Zo is een stuk rivier niet alleen privébezit, maar is er de mogelijkheid publieke functies voorrang te geven. Voor de Colorado-rivier wordt die mogelijkheid nu onderzocht.

Dat is belangrijk: het biedt een mogelijkheid niet-economische belangen voorop te stellen. Een stap naar verantwoorde vermindering van onze watervoetafdruk.

Meer lezen

Bereken je eigen watervoetafdruk
Marga Robesin: Downsizing our water footprint
De Californische droogte in beeld

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!