Bevrijde markt
Regenwoud: melkkoe of rechtspersoon?
Jeske
Natuur wordt beperkt tot haar financiële waarde als handelswaar.
Palmolie zit in 50% van de supermarktproducten. De productie van palmolie is namelijk heel goedkoop. Maar de ‘echte’ prijs is te groot om in financiële waarde uit te drukken.
Milieudefensie rapporteert dat voor palmolieproductie regenwoud wordt platgebrand, diersoorten weggedreven, mensen ontheemd, land gestolen en veel CO2 uitgestoten. Ze roept de grote banken op dit niet langer te financieren. Goed initiatief. Maar laten we daar niet stoppen. Het is tijd om radicaal anders te kijken naar natuur.
Achter deze vernietiging zit namelijk een doorgeslagen kapitalistische kijk op natuur. Natuur wordt beperkt tot haar financiële waarde als handelswaar. Hierdoor wordt natuur exclusief bezit en kan de eigenaar ermee doen wat ze wilt. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Want wat eigen bezit mag zijn, verandert. Het meest extreme voorbeeld hiervan is hoe mensen tijdens de slavernij tot handelswaar, en dus tot bezit, zijn gemaakt. Vandaag de dag een taboe.
Colombia bevrijdt zich van deze kapitalistische blik en roept haar regenwoud uit tot rechtspersoon, wiens belangen beschermd moeten worden. Eerder kreeg een Nieuw-Zeelandse rivier ook al deze status. In de kern gaat dit om erkenning. Dat het bestaansrecht van de natuur boven eigendomsrecht van de mens gaat.
Meer lezen
Vogelvrije aarde
Rivier als rechtspersoon
True price: koste wat kost
Filmpje: Amazonewoud krijgt rechten
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!