Bevrijde markt

Nul procent btw op bio-groente en -fruit

28.01.2018

Imre

Leestijd: minuutje

Belastingen zijn er niet alleen om de staatskas te vullen.

Belastingen zijn er niet alleen om de staatskas te vullen. Je kunt ze ook inzetten om gedrag te stimuleren dat een positieve impact heeft op onze samenleving en planeet. Daarom valt er veel te zeggen voor een btw op vervuilende korteafstandsvluchten. Terwijl andere zaken juist btw-vrij zouden moeten zijn. Biologisch geteelde groente en fruit bijvoorbeeld.

Ook Volkert Engelsman redeneert zo. Hij is directeur van groente- en fruitdistributeur Eosta. Volgens Engelsman brengt niet-biologische landbouw maatschappelijke kosten met zich mee. Zo maken pesticiden uit landbouwgif vrouwen minder vruchtbaar. En in Duitsland is door industriële landbouw driekwart van alle insecten uitgestorven. Door groente en fruit biologisch te telen, worden deze negatieve effecten ingeperkt.

Bovendien is het eten van groente en fruit onmisbaar voor een gezonde levensstijl. Stel dat biologische geteelde vitamientjes in de supermarkt een lage prijs hebben. Dan bevorder je dus duurzame landbouw én de volksgezondheid.  

In dat licht is het onverkoopbaar dat het kabinet het lage btw-tarief – waar groente en fruit onder vallen – verhoogt van zes naar negen procent. Niet voor niks leverde een petitie tegen deze maatregel al 20.000 handtekeningen op. Negen procent btw op deze producten is de wereld op z’n kop.

Meer lezen

De negatieve effecten van een prijsverhoging
Btw op vliegtickets
De petitie: Geen BTW op Bio

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!