Bevrijde markt
Landbouwafval recyclen? Volgens Wageningen kan het
Ellyn
Mede dankzij deze nederige groenten is Nederland een economische kracht van niveau.
Paprika’s, uien en tomaten: je zou het misschien niet zeggen, maar mede dankzij deze nederige groenten is Nederland een economische kracht van niveau. Na de VS zijn wij namelijk de grootste landbouwexporteur ter wereld. Dankzij onze technologische kennis van landbouw halen we het maximale uit de grond.
Dat succes heeft een keerzijde: onze landbouwsector is enorm slecht voor het milieu. Koeien stoten broeikasgassen uit en het planten van gewassen kan nauwelijks zonder (kunst)mest. Maar door (kunst)mest komt stikstof in de lucht. Stikstof hebben we nodig om te leven, maar teveel is ongezond voor ons − en fataal voor vlinders en koolmezen.
De universiteit Wageningen is een project begonnen om de vervuiling het hoofd te bieden. Onder de naam SYSTEMIC toont de universiteit dat het ook mogelijk is om voedingsstoffen voor landbouwgewassen te halen uit afval dat de boerderij toch wel produceert, zoals mest, etens- en plantenresten en zuiveringsslib. Dit in plaats van fossiele brandstoffen waarmee kunstmest gemaakt wordt. Zo blijft de uitstoot van stikstof beperkt en wordt de boerderij onderdeel van de natuurlijke kringloop op het platteland. Een kringloop waarin grondstoffen niet in de lucht verdwijnen, maar steeds opnieuw worden gebruikt.
Klik hier voor meer in onze #landbouw-serie
Meer lezen
Over SYSTEMIC
Vlinders verdwijnen door stikstof
Nederland is tweede landbouwland
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!