Bevrijde markt

Globalisering als sleutel tot een beter milieu?

03.10.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

We moeten niet alleen economie, cultuur en beleid bestuderen om globalisering te begrijpen

Tegenwoordig zijn alle mensen en goederen op de planeet maar een muisklik van ons verwijderd. De vrije markt bloeit dankzij de open grenzen. Bedrijven, overheden en goede doelen zijn innig met elkaar verweven. Dat noemen we globalisering. Maar aan onbegrensd consumeren zitten ook keerzijden, niet alleen voor onszelf maar ook voor de planeet: denk aan klimaatverandering, luchtvervuiling en verwoestijning. Dat is een van de redenen dat veel mensen het liefst deze globalisering zouden terugdraaien.

Maar: wat zou er gebeuren als we globalisering juist als oplossing van deze problemen zien? Simon Bush, hoogleraar aan de Universiteit Wageningen, pleit voor een compleet andere benadering. We moeten niet alleen economie, cultuur en beleid bestuderen om globalisering te begrijpen, zegt hij, maar daar ook een vierde pijler bij betrekken: het milieu.

Volgens Bush kunnen we het enorme netwerk dat door globalisering is ontstaan juist gebruiken om milieuproblemen op te lossen. Een concreet voorstel dat hij onderzoekt is om bij de wetgeving rond visserijen rekening te houden met alle betrokkenen, ongeacht in welk land ze wonen. Of je nu de visser bent, de vis zelf, of juist een consument die de vis in een supermarkt aan de andere kant van de wereld koopt. Zo wordt kennis uitgewisseld en wordt voorkomen dat een bedrijf of regering alleen aan winst op de korte termijn denkt.

Meer lezen

Op de website van de universiteit Wageningen
Duurzame vis kan de wereld voeden

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!