Bevrijde markt

Geef je koffiedrab een tweede leven

17.05.2016

Marieke

Leestijd: minuutje

Zelfs gewoon koffiedik blijkt een duurzame, alternatieve basis voor allerlei producten te kunnen zijn!

Na het zetten van een heerlijk bakkie pleur gaat de overgebleven prut meestal rechtstreeks de prullenbak in. Maar koffiedik is geen afval; je kunt er nog van alles mee doen! Zo kun je er nieuwe grondstoffen uit winnen.

Aan jouw kop koffie gaat een verspillende productie vooraf. Niet meer dan 0,2% van de koffieboon komt in je koffiekop terecht. De rest is in principe afval. Jammer, want als het gaat om koffiedrab kan dit nog prima worden gebruikt als veevoer, meststof, en zelfs als basis voor textiel.

Ook bevat jouw koffiedik 16% plantaardige olie: een prima bio-brandstof. En je blijkt er heuse oesterzwammen op te kunnen kweken. Koffiedik is een ideale voedingsbodem voor deze schimmels.

Inventief, om zo het vele koffie-afval nuttig in te zetten. Dit zijn voorbeelden van ‘upcycling’. Daarbij krijgt gebruikt materiaal dat je niet kunt ‘recyclen’ toch een nieuwe bestemming. Dat scheelt veel nieuwe grondstoffen.

In de ideale wereld bestaat geen afval. Alles wordt gerecycled of geupcycled. Het gebruik van milieubelastende en schaarse grondstoffen wordt teruggedrongen. Zelfs gewoon koffiedik blijkt een duurzame, alternatieve basis voor allerlei producten te kunnen zijn!

Meer lezen

De Volkskrant: artikel over koffie en ondernemerschap

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!