Bevrijde markt

Fairtrade coke?

17.07.2018

Jeske

Leestijd: minuutje

Europa verbruikt nu veel meer coke dan ten tijde van de legale ‘Nederlandse Cocaine Fabriek’. Is er een eerlijk alternatief?

Steeds meer mensen kiezen bewust. Je wilt je kippetje niet geploft, je schoenen onbewerkt door kinderhandjes en je koffiebonen fair. Maar kijken we net zo kritisch naar verboden middelen?

Nee – ook onder ‘bewuste jongeren’ lijken drugs vrij normaal. Het is bekend dat de huidige cocaïneproductie mensenrechten, levens en milieu schaadt. Alsnog verbruikt Europa dagelijks zo’n 355 kilo coke. Veel meer dan ten tijde van de legale ‘Nederlandse Cocaine Fabriek’.

De discussie over de aanpak is verdeeld in extremen: hard optreden versus complete legalisering. Maar, totale legalisering roept morele weerstand op en de harde aanpak werkt averechts. Zo bloeit de drugsmarkt, terwijl de ‘war on drugs’ woedt.

Een praktijkgerichte aanpak gaat gebukt onder deze ideologische discussie. Denktank TNI kiest voor een andere focus: mensenrechten voor producenten en consumenten. Ze promoot onder andere producten op basis van cocabladeren als ‘natuurlijk’ en ‘eerlijk’ alternatief voor chemische coke.

Een obstakel: in de poging cocaïneproductie tegen te gaan, heeft de VN ook de cocaplant illegaal gemaakt. Fairtrade coke bestaat dus niet en buiten Bolivia, dat de cocateelt wél reguleert, is er geen eerlijk alternatief. Tot dan is het eerlijkste: niet wegkijken voor het systeem achter het lijntje.

Meer lezen

Fairtrade coke
Onterecht stigma op de cocaplant

Boliviaans voorbeeld als oplossing?

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!