Samenleving die werkt

Wat leert het Mincome-experiment ons?

13.04.2018

Imre

Leestijd: minuutje

Het basisinkomen is voor beide politieke kleuren interessant.

Met het basisinkomen wordt flink geëxperimenteerd. Toch kunnen de nieuwste projecten niet tippen aan het Mincome-experiment uit de jaren zeventig.

Daarin kregen Canadese gezinnen met lage inkomens vier jaar lang een basisinkomen van – omgerekend – 18.000 dollar per jaar. Het leverde een schat aan informatie op. Maar na een wisseling van de politieke wacht belandden de testresultaten ongebruikt in een archief.

Gelukkig werden ze later alsnog onderzocht. Wat bleek? Het basisinkomen zorgde voor hogere arbeidsmobiliteit en onderwijsparticipatie. Ook waren er minder gezondheidsklachten – psychisch en lichamelijk.

Binnen het testgebied kregen álle gezinnen van wie het inkomen laag genoeg was (30% van de bevolking) een basisinkomen. Daarmee was de groep proefkonijnen geen dwarsdoorsnede van de bevolking, maar wel groter en diverser dan bij andere experimenten. En de looptijd was ook nog eens langer. Wat dat betreft kunnen de experimenten van vandaag dus een voorbeeld nemen aan Mincome.

Verder leert de politieke verdeeldheid rond Mincome dat het niet slim is het basisinkomen te benaderen vanuit een links/rechts-onderscheid. Het basisinkomen is voor beide politieke kleuren interessant. En met een open blik voorkom je dat een proef bij een kabinetswissel wordt afgebroken. Tijd voor Mincome 2.0.

Meer lezen

Een experiment in Finland
Het huidige experiment in Canada
Meer over Mincome
Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!