Samenleving die werkt

Vrouwen aan de top: wat maakt het uit?

06.07.2018

Jeske

Leestijd: minuutje

Een vrouw aan de top doorbreekt een verouderde machtsstructuur.

Amsterdam heeft de éérste vrouwelijke burgemeester in 675 jaar. Dit wordt gevierd. Maar, maakt het uit om een vrouw aan de top te hebben?

Een vrouw in de politieke en economische top wijkt af van de norm. Net als een transgender, moslim, of iemand met een donkere huidskleur zou doen. Helaas is dit nog steeds van betekenis voor de machtsverhoudingen.

Een vrouw aan de top doorbreekt een verouderde machtsstructuur; dat is al vooruitgang. Dit betekent niet meteen dat ze haar functie beter uitoefent dan een man. Zeker niet als ze zich gedraagt naar de norm aan de top: met competitief denken en roekeloosheid, wat vaak aan de topmannen wordt gelinkt.

Dit beaamt Halla Tomasdotir, één van de acht topvrouwen van Audur Capital: de IJslandse beleggingsmaatschappij die tijdens de crisis overeind bleef terwijl de sector instortte. Voorheen was ze als een “man in een rok” in de zakenwereld. Toen ze de drang erbij te willen horen losliet, kwam ruimte voor meer ‘vrouwelijke waarden’: zoals intuïtie en het maatschappelijk doel boven het financiële stellen.

Bij mannen is competitiviteit niet per se overmatig aanwezig en het maatschappelijk belang ondervertegenwoordigd. Maar dit is wél het geval in de huidige politiek en economie. We zijn bezig de norm te doorbreken, laten we doorzetten!

Meer lezen

Weg met de systeemdominatie
Nu een vrouw, na meer dan 1500 mannen
Wat je moet moet onthouden over de verschillen tussen mannen en vrouwen

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!