Samenleving die werkt

Vervang minimumloon door basisinkomen

27.12.2016

Imre

Leestijd: minuutje

Wanneer het basisinkomen het minimumloon vervángt, kunnen werkgevers goedkoper mensen aannemen.

Het minimumloon is bedoeld om werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt te beschermen tegen uitbuiting. Maar pakt het ook zo uit?

Een minimumloon werkt in de praktijk niet als verdelingsmechanisme voor toenemende welvaart. Werk is namelijk duur voor werkgevers; zelfs als het gaat om lage lonen. Belasting op arbeid in combinatie met het minimumloon weerhoudt werkgevers ervan om mensen aan te nemen. Het wordt dan steeds voordeliger om als alternatief een robot in te zetten, zo voorspelt onder andere Elon Musk.

Dan maar het minimumloon afschaffen? Dat zou leiden tot een wildgroei aan onderbetaalde baantjes. Een onvoorwaardelijk basisinkomen voor elke volwassene kan deze paradox oplossen. Werknemers zijn niet afhankelijk van lagere lonen: het basisinkomen biedt de zekerheid om niet in armoede te leven. Zodra je werkt, belandt elke euro in je eigen zak; niks wordt wegbelast. En wanneer het basisinkomen het minimumloon vervángt, kunnen werkgevers goedkoper mensen aannemen.

Een win-winsituatie voor zowel werkgever als werknemer. Maar met het vervangen van het minimumloon voor het basisinkomen zijn we er nog niet. Een bloeiende, minder omslachtige arbeidsmarkt wordt pas echt mogelijk in combinatie met andere hervormingen. Waarover later meer!

Meer lezen

Meer over het basisinkomen
‘Een op de drie banen wordt door robots overgenomen’
Volgens Musk maakt de opkomst van robotbanen de invoering van (een variant op) het basisinkomen onvermijdelijk

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!