Samenleving die werkt

Van basisbeurs naar basisinkomen

23.05.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Het aantal studenten dat niet genoeg verdient om maandelijks hun schuld af te lossen is verdrievoudigd.

Als je maar blijft lenen, leen je al snel meer dan je in de toekomst terug kunt verdienen. Dat bewijst de crisis van 2008: toen hadden te veel Amerikanen een hypotheek die ze niet konden aflossen. Met als gevolg dat het financiële systeem crashte.

Lenen is dus riskant. Toch moedigt de overheid het aan. Tot 2015 kregen studenten een basisbeurs, een gift van de overheid om te studeren, maar niet genoeg om de studiekosten te betalen. Velen leenden bij. Doordat de basisbeurs is afgeschaft, is lenen nu de enige optie. Maar kan iedereen die lening wel terugbetalen?

De laatste jaren basisbeurs leren het volgende. Het aantal studenten dat niet genoeg verdient om maandelijks hun schuld af te lossen is verdrievoudigd. Het zijn er bijna honderdduizend. Dat komt doordat studeren duurder is geworden (bijvoorbeeld door de huur van kamers) en de arbeidsmarkt onzekerder (de werkloosheid onder jongeren is relatief hoog). Als  minder mensen aflossen, krijgt de overheid minder geld binnen, waardoor de rente hoger wordt en het aantal aflossingen nog verder afneemt.

Hoe maken we het systeem eerlijker? Het basisinkomen biedt mogelijkheden: met een vast inkomen boven bijstandsniveau kun je een studie betalen en zonder schuld aan je carrière beginnen. Dat geeft zekerheid voor student én overheid.

Meer lezen

Steeds meer studenten betalen lening niet terug
Het leenstelsel en de schuldenberg

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!