Samenleving die werkt

Tips voor een gelukkige bevolking

15.03.2019

Jeske

Leestijd: minuutje

Hoe doe je dat: gelukkig zijn?

“Als je maar gelukkig bent.” Hét levensadvies van de liefhebbende ouder. Maar hoe doe je dat: gelukkig zijn? Dan Buettner ging voor National Geographic op onderzoek uit bij ’s werelds gelukkigste en gezondste mensen. De plekken waar zij wonen noemde hij ‘blue zones’.

Dan vertelt dat een gelukkige bevolking nooit toevallig ontstaat: “zo’n 100 tot 150 jaar terug kozen verlichte politieke leiders een pad dat wegvoer van slechts economische groei, en investeerden in beleid dat bijdroeg aan geluk.”

Zoals in Denemarken, waar basisbehoeften gedekt zijn met gratis gezondheidszorg en onderwijs, studiefinanciering en elf maanden ouderschapsverlof. Nederland koos een andere weg: stufi is afgeschaft en de zorg geprivatiseerd.

De basiszekerheid geeft volgens Dan de Denen ruimte om hun passie te volgen in werk: 80 procent houdt van hun werk. En zingeving is een pijler voor geluk. Elders valt op dit vlak veel te winnen: wereldwijd vindt zo’n kwart van de mensen het eigen werk zelfs zinloos. En in Nederland is werkstress beroepsziekte nummer één.

Het Deens voorbeeld laat zien: basiszekerheid brengt geluk. Waarom besparen wij niet op de kosten van burn-outs en ‘bullshitjobs’ door in een basisinkomen te investeren? Verlichte leiders in de dop, wie durft het vergezicht ‘Nederland als blue zone’ aan?

Meer lezen 

Minder onzinbanen in 2019
Betaalde onzin of een basisinkomen
Blue Zone in Nederland

Meer kijken 

Rutger Bregman over ons basisinkomen (bullshitjobs: minuut 27 – 35)

Meer doen

Eet je gelukkig met ‘blue zone’-recepten
Filosofeer mee over zingeving bij het filosofisch diner

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!