Samenleving die werkt
Munt slaan uit geven en delen
Timo
Als we onze talenten inzetten om te geven en te delen, krijgt werken voor de samenleving dezelfde status als werken voor geld.
Je hoort vaak dat geld corrupt maakt. Of het nou gaat om een zanger die een te gladde producer inhuurt om een nummer 1-hit te scoren of een bedrijf dat milieuregels aan haar laars lapt: de euro’s en dollars zijn de boeman. In Sacred Economics stelt Charles Eisenstein dat zo’n negatieve houding tegenover geld geen oplossing biedt voor bijvoorbeeld de klimaatcrisis. Hij vindt dat we anders over geld moeten denken.
Nu lijkt het alsof wat we aan het leven en de aarde waarderen (liefde, natuur, rust, et cetera) in tegenspraak is met geld. Wat als je deze dingen ook in een munteenheid uit zou kunnen drukken? Als we onze talenten inzetten om te geven en te delen, krijgt werken voor de samenleving dezelfde status als werken voor geld. Dit werken betaalt zich terug in wederdiensten én de vrijheid te doen waar je van droomt. Zoals zorgen voor je bejaarde moeder of groene energievormen uitvinden.
Eisenstein is pragmatisch op een eigenzinnige manier. Hij laat zich niet begrenzen door de huidige mogelijkheden, maar bevraagt wel steeds de praktische invulling en haalbaarheid van zijn eigen idealisme. Toch heeft ook Eisenstein nog geen bevredigend antwoord op de vraag hoe we dan tot nieuwe gemeenschappelijke waarden komen.
Meer lezen
Het boek Sacred Economics is online te lezen
Een (kritische) bespreking van Sacred Economics
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!