Samenleving die werkt

Moeten robots belasting betalen?

10.11.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Zuid-Korea overweegt nu de eerste echte ‘robot-taks’.

Bill Gates kwam begin dit jaar met een opmerkelijk idee: als robots je baan inpikken, moeten zij – of eigenlijk het bedrijf dat de robot in dienst heeft – ook belasting gaan betalen. Zo wordt het minder aantrekkelijk om mensen te vervangen. Het geld kan gebruikt worden om werklozen opnieuw op te leiden. Of om hen te betalen voor broodnodig sociaal werk, zoals zorg en kinderopvang.

Een simpel idee dat politiek gehoor vond: Zuid-Korea overweegt nu de eerste echte ‘robot-taks’. Maar dat plan is een herziening van de bestaande wet, belastingvoordelen voor robots worden gekort. Van het sociale element uit Gates’ plan is geen sprake. Labour-leider Jeremy Corbyn daarentegen belooft een fonds voor de herverdeling van inkomsten van robots. Maar dan moet hij wel de nieuwe premier van Groot-Brittannië worden. Ondertussen ontwierp ook de EU een robot-wet – om die vervolgens te verwerpen.

Er is dus interesse in het plan van Gates, maar het wordt nog niet in de praktijk toegepast. Landen zijn bang om technologische vooruitgang te blokkeren. Maar wat als de helft van alle banen verdwijnen, zoals wetenschappers voorspellen? De overheid moet zich daarop voorbereiden. Het herzien van het belastingstelsel is een interessant begin, aangevuld met een basisinkomen voor iedereen.

Meer lezen

Bill Gates komt met robot-taks
Jeremy Corbyn belooft werkloosheid door robotisering tegen te gaan
Meer over de robot-taks in Zuid-Korea

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!