Samenleving die werkt

Met een krabbel naar een basisinkomen

17.05.2016

Imre

Leestijd: minuutje

Het basisinkomen leidt tot een dynamische arbeidsmarkt waarin ondernemerschap tot bloei komt.

Finland gaat in 2017 het basisinkomen testen. Maar de Nederlandse regering zet nog geen grote stappen in die richting. Het burgerinitiatief ‘Basisinkomen 2018’ daagt haar uit dit wél te doen. Basisinkomen 2018 verzamelde al meer dan 40.000 handtekeningen. Genoeg krabbels om het basisinkomen op de Tweede Kamer-agenda te krijgen.

De initiatiefnemers wijzen terecht op de voordelen. Het basisinkomen is een eenvoudige manier om iedere burger bestaanszekerheid te garanderen. En op hetzelfde moment wordt de overheid kleiner en neemt de bureaucratie af, door een sterke vereenvoudiging van regelgeving en bestuur.

Ook leidt het basisinkomen tot een dynamische arbeidsmarkt waarin ondernemerschap tot bloei komt. En biedt het basisinkomen de vrijheid om in een samenleving waarin (helaas) alles in geld wordt uitgedrukt, mensen te belonen voor onmisbare inzet die geen salaris oplevert. Zoals hun kinderzorg, vrijwilligerswerk, en mantelzorg.

Juich jij het basisinkomen toe? Volg alles over dit onderwerp op LaatBloeien. En zet ook je eigen krabbel op Basisinkomen2018.nl. Want 40.000 handtekeningen zijn mooi, maar er is nog meer draagvlak nodig om de Nederlandse politiek te inspireren om in de voetsporen te treden van pionier Finland. Op naar de 100.000!

Meer lezen

Het initiatief in RTL Nieuws

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!