Samenleving die werkt

Hoe we het basisinkomen-debat wél verder helpen

22.02.2019

Imre

Leestijd: minuutje

Als gisteren 10 procent van de Nederlanders shoarma at, en je gaat nu willekeurig tien Nederlanders opbellen, dan zul je vermoedelijk niet precies één shoarma-eter vinden.

De resultaten van het Finse basisinkomen-experiment zijn bekendgemaakt. Tegenstanders lezen in de resultaten dat een basisinkomen niet aanzet tot werken. Volgens voorstanders laten de resultaten zien hoe een basisinkomen mensen gelukkiger maakt.

Je zou zeggen: het is positief dat het Finse experiment de discussie aanwakkert. Een gezond debat maakt ons denken scherper. Maar de resultaten uit Finland helpen de discussie jammer genoeg geen stap verder.

De belangrijkste reden is dat de resultaten niet statistisch significant zijn. Jesse Frederiks van De Correspondent legt dat uit in minder wetenschappelijke bewoordingen:

“Als gisteren 10 procent van de Nederlanders shoarma at, en je gaat nu willekeurig tien Nederlanders opbellen, dan zul je vermoedelijk niet precies één shoarma-eter vinden.”

Met andere woorden: de streekgroep in Finland was veel te klein. Daarbij gaven de onderzoekers zelf aan dat de proef te kort was om echte conclusies te trekken. Nog los van het feit dat het basisinkomen alleen beschikbaar was voor werklozen. En dus niet onvoorwaardelijk aan alle volwassen burgers werd toegekend.

De hoofdingrediënten voor een experiment waar we wel iets van leren:

  • Een steekproef van minimaal tienduizend deelnemers;
  • Een experimentduur van minimaal vijf jaar;
  • Een onvoorwaardelijke variant.

Welke politici durven het aan?

Meer lezen

Het Correspondent-artikel
Wat ging er mis met het Finse basisinkomen
Het basisinkomen wacht op perfect experiment

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!