Samenleving die werkt

Hoe realistisch is het basisinkomen?

17.05.2016

Imre

Leestijd: minuutje

het Canadese Mincome-project leidde tot hogere arbeidsmobiliteit en onderwijsparticipatie.

Een onvoorwaardelijk basisinkomen voor elke volwassene: een fantastisch idee dat meteen ook vraagtekens oproept. Hoe krijg je daar ooit de handen voor op elkaar? Is het niet onbetaalbaar? En maakt het niet vreselijk lui?

Het basisinkomen spreekt aan van links tot rechts. Het zorgt voor een sociaal vangnet én een kleine overheid. Het maakt in één klap alle uitkeringen, subsidies, aftrekposten, premies en toeslagen overbodig – inclusief de complexe machinerie die hier nu voor nodig is.

Dit maakt geld vrij voor een basisinkomen boven bijstandsniveau. Een basisinkomen kost veel geld; maar dat blijft over door tegelijk op andere vlakken te bezuinigen. Je bent als land dus niet duurder uit.

Werkt een basisinkomen dan luiheid in de hand? De eerste tekenen wijzen er niet op. Volgens een Zwitserse peiling zou maar twee procent van de mensen stoppen met werken. En het Canadese Mincome-project leidde tot hogere arbeidsmobiliteit en onderwijsparticipatie. Niet tot lagere arbeidsparticipatie.

Kortom: het basisinkomen intrigeert. Tegelijk blijven veel vragen onbeantwoord. Niet vreemd, want het basisinkomen is nog nooit grootschalig getest. Daar komt in 2017 verandering in, met een breed experiment in Finland. LaatBloeien volgt het op de voet.

Meer lezen

Analyse van het Canadese Mincome-project
Resultaten Zwitserse peiling: invoering basisinkomen

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!