Samenleving die werkt

Het basisinkomen wacht op een perfect experiment

10.04.2018

Imre

Leestijd: minuutje

Het draagvlak is er, nu het perfecte experiment nog.

‘Basisinkomen’ is allang geen vies woord meer. Je ziet het voorbijkomen in verkiezingsprogramma’s, en steeds meer stemmen in het debat pleiten ervoor: van Elon Musk tot Rutger Bregman.

Zonde dat het groeiende draagvlak nog niet leidt tot eersteklas experimenten. Experimenten testen eigenlijk altijd een uitgeklede versie van het basisinkomen. Dat zagen we in Finland en Kenia. En nu ook bij een nieuwe proef in Ontario.

De intentie is op zich goed. De deelnemers in Ontario ontvangen $1.400,- per maand. En na een paar maanden zijn er al positieve resultaten. De geestelijke en lichamelijke gezondheid van de proefkonijnen verbetert. Ook floreert de lokale economie omdat geld doorvloeit naar de middenstand.

Het jammere is dat in het experiment alleen lage inkomens een basisinkomen krijgen. En dat hun extra werkinkomsten deels worden afgetrokken van de $1.400,-. Terwijl een basisinkomen pas tot z’n recht komt als het onvoorwaardelijk is: voor iedereen beschikbaar en voor iedereen even hoog. Dit principe maakt het basisinkomen anders dan bestaande bijstandsregelingen. En juist dit element zou je moeten testen.

Uit een poll van de Toronto Star bleek dat 71% van de stemmers voor een uitbreiding is van het experiment. Het draagvlak is er, nu het perfecte experiment nog.

Meer lezen

De eerste resultaten in Ontario
Canada heeft zich al eerder bewezen als basisinkomenpionier

Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!